Социалният министър ядоса майките на деца с увреждания

0
Законът за хората с увреждания няма да бъде приет през октомври
Законът за хората с увреждания няма да бъде приет през октомври Снимка: Ладислав Цветков / БТВ

Социалният министър съобщи, че Законът за хората с увреждания няма да бъде приет през октомври.

Законът за хората с увреждания няма да бъде гласуван в Народното събрание този месец, защото след обсъждане в Министерски съвет е изтеглен за поредна доработка. Това заяви социалният министър Бисер Петков на среща с майки на деца с увреждания, депутати, министри и омбудсмана Мая Манолова, предава БГНЕС.

Изказването на социалния министър повдигна напрежението в залата, след като майките заявиха, че не искат да слушат едно и също нещо вече месеци наред.

Вече нямаме търпение, а вие не сте готови“, казаха майките, които искаха да чуят идеите на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Социалният министър отново потвърди решението на кабинета от следващата година да се заделят 150 млн. лв. за хората с увреждания, което е с 55% повече спрямо тази година.

Здравният министър Кирил Ананиев добави, че ще изпълни поетите към майките изисквания. Едното е въвеждане на единна информационна система за хората с увреждания. Тя ще заработи на два етапа. Първият – от началото на следващата година ще бъдат въведени всички стари данни на хората с увреждания до 2013 г., а от март ще бъдат качени всички медицински изследвания и цялата документация за хората до преди взимането на решенията на ТЕЛК. С новата система ще се контролира работата на медицинския персонал и лекарите до лекарската помощ.

До 30 март 2019 година ще бъдат изготвени и нови стандарти за медицинските изделия. Предвиждат се и промени в Закона за бюджета за 2019 г. – финансирането на медицинските изделия да става с пари от здравно министерство, което ще ги предоставя на НЗОК.

Образователният министър Красимир Вълчев призна, че в много училища все още няма изградена достъпна среда. За миналата година 320 деца са подкрепени от лични асистенти.

За родителите е голям проблем, че нямат право да избират училище, заяви една от майките. Като пример тя посочи, че нейният син, който е в инвалидна количка, е разпределен да учи в селскостопанска паралелка по розобер. Друга майка пък каза, че липсва индивидуална оценка за децата. Нейното дете, което е с математически способности, е разпределено да учи озеленяване. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари