134 фирми от Русенско поискаха помощ за закупуване на оборудване

3
Фирмите са подали проекти за над 26 милиона лева
Фирмите са подали проекти за над 26 милиона лева Снимка: Dunavmost

Бизнесът от региона се оказва на четвърто място по активност в страната

Област Русе се нареди сред отличниците в страната при кандидатстването по първата процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост /НПВУ/. Общо 134 фирми от региона са подали проекти за малко над 26 милиона лева по мярката „Технологична модернизация“, даваща възможност за закупуване на машини и оборудване.

Така бизнесът от Русенско се оказва на четвърто място по активност в страната след столицата, Пловдив и Варна. Според областния управител Анатоли Станев добрият резултат се дължи на активната информационна кампания, която бе проведена в областта.

Припомняме, че тя бе организирана в изключително кратки срокове, но въпреки това успя да срещне на едно място бизнеса с представители на държавната и местна власт. Станев проведе и съвместна приемна с министъра на иновациите и растежа Александър Пулев.

Нейната цел бе да осигури достъпна информация пред фирмите за възможностите, които им се предлагат от страна на правителството, като на място бе отговорено в детайли на всеки поставен въпрос. „Считам, че подобни инициативи са в основата на изграждането на механизми за ефективна комуникация между бизнеса и държавата“, коментира областният управител. Станев отбелязва още, че подобна мярка ще допринесе за създаването на висока добавена стойност и допълнително насърчаване на инвестициите от страна на микро-, малките и средните компании, които са гръбнакът на българската икономика и съответно водещ фактор за преодоляване на кризите и регионалните дисбаланси.

Процедурата „Технологична модернизация“ беше насочена към микро-, малките и средни предприятия, а документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020. Подкрепа за технологична модернизация на своя бизнес са заявили общо над 2500 кандидати в цялата страна за безвъзмездната помощ в размер над 620 млн. лв. От бизнеса в София-град, традиционно като при други процедури, има най-много кандидати – 650 проекта за близо 112 млн. лв. На следващо място се нарежда Пловдив с подадени 358 проектни предложения за безвъзмездна помощ от близо 104 млн. лв. и Варна със 146 предложения за над 31 млн. лв. Най-малко предложения по първата мярка на НПВУ има от областите Видин (9 броя), Търговище (23 броя), Ямбол (24 броя) и Разград (25 броя).

До Нова година Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа ще публикува списъка с одобрените за финансиране проекти от цялата страна.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Средствата са за ново оборудване, техника, машини и софтуер. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв.

За рекордно кратък срок бяха одобрени от ЕК двете нови европрограми по линия на Министерството на иновациите и растежа за общо над 5 млрд. лв. – Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. (изпратена на 16 август и одобрена на 3 октомври) и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв. (изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари