Фермери остават без субсидии, ако пръскачките им нямат проверка

2
Към момента проверки се правят на две места в страната – в гр. Русе или в гр. Пловдив.
Към момента проверки се правят на две места в страната – в гр. Русе или в гр. Пловдив.

Към момента проверки се правят на две места в страната - в Русе и в Пловдив

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изисква удостоверение и знак за преминала проверка за техническа изправност на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита (ОППРЗ). При липса на такива се спират субсидиите на собствениците на оборудването, казват от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на въпроси на Агрозона относно санкциите, на които подлежат нередовните стопани, които притежават пръскачки. На зададени към ДФЗ въпроси дали вече има санкционирани по подобен начин стопани все още няма отговори.

По данни на МЗХ регистрираните пръскачки за периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2023 г. са 3499 броя.

Те подлежат на специално калибриране и проверка. Изискванията и редът за извършване на периодичните проверки са посочени в НАРЕДБА № 5 от 3 февруари 2016 г. на МЗХ за периодичните проверки на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита (ОППРЗ). В нея е посочено, че собствениците имат задължение да се свързват с териториалните звена на главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ (ГДЗРП)- Център за изпитване и сертифициране (ЦИС) гр. Русе или гр. Пловдив и заявяват включване в график за извършване на проверка като попълват заявка.

След изготвяне на график се извършва проверка на място на изправността и безопасността на ОППРЗ. При успешно преминала проверка се предоставят на собствениците знак и удостоверение за преминала проверка за техническа изправност, по отношение на здравето на оператора и защита на културите и околната среда.

Съгласно Наредба № 5 новите машини за пръскане трябва да се проверяват до 5 години след закупуването му, като до 2020 г. оборудването е трябвало да бъде проверявано на всеки 5 години, а след 2020 г. се въвежда изискване за проверка на всеки 3 години. Към момента проверки се правят на две места в страната – в гр. Русе или в гр. Пловдив.

Всеки стопанин, преминал проверка на машините получава удостоверение за техническа изправност и знак за съответствие на ОППРЗ с изискванията, съгласно Приложение № 7 от Наредба №5 на МЗХ, казват още от МЗХ. И двата обекта, които правят проверки, разполагат с мобилна техника за извършване на проверките, поради което собствениците се посещават на място.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Мимко
    Пак за пари какво ще проверява. Сигурно те са по умни от компютъра на пръскачката.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари