12-те най-корумпирани държави в света

0
Анализирани са 198 страни в периода между август 2012 г. и август 2014 г.
Анализирани са 198 страни в периода между август 2012 г. и август 2014 г.

Класацията се базира на проучване, направено от компанията за анализи Verisk Maplecroft. Анализирани са 198 страни в периода между август 2012 г. и август 2014 г., използвайки данни от изследване на Transparency International, Freedom House и американския държавен департамент.

Анализатори от Verisk Maplecroft определят система за точкуване от 0 до 10, като 0 е оценката за страни, изложени на най-голям риск от корупция, а 10 са най-малко корумпираните държави.

От 198-те страни, 73 са в зоната на "екстремен" риск от корупция, 64 са изложени на "висок" риск, 38 са в "средната" зона, а само 23 са изложени на "нисък" риск от корупция. Дания е оценена като най-малко корумпираната страна, САЩ е класирана на 23-то място.

12. Южен Судан

Оценка: 0,15 от 10

Един скорошен филм на Ал Джазира, озаглавен "Южен Судан: Страна на мечтите" проучва как най-новата държава в света (създадена през юли 2011 г.) е разкъсвана от гражданска война.

"Въпреки петролното си богатство, дълбока корупцията измъчва новосъздадената демокрация", коментира Ал Джазира. "По-малко от три години след независимостта си, новата държава влиза в гражданска война, довела до смъртта на десетки хиляди свои хора и разселването на почти два милиона."

11. Русия

Оценка: 0,15 от 10

Това са само няколко скорошни примери за сенчести руски практики:

1. Лишаване от свобода на политика Алексей Навални, кандидат-кмет на Москва и един от най-големите критици на Владимир Путин.

2. Твърдението, че страната печели офертата за FIFA World Cup 2018 чрез купуване на гласове.

3. Обвиненията за тясна връзка между руското правителство и строителните фирми, участвали в Зимните олимпийски игри през 2014 година в Сочи.

10. Мианмар

Оценка: 0,15 от 10

През май 2015 BBC съобщи, че бирманската икономика е "един от най-слабо развитите в света и страда от ефектите на десетилетия стагнация, лошо управление и изолация. Основни индустрии отдавна са контролирани от военни, а корупцията е широко разпространена."

9. Либия

Оценка: 0,13 от 10

Петролът съставлява 90% от приходите на страната. Според доклад на Financial Times от април тази година, управляващите, които се грижат за огромното петролно богатство на Либия, са били обвинени в лошо икономическо управление.

Други твърдят, че длъжностни лица са били подлагани на натиск да назначават определени хора на ключови позиции във властта.

8. Ирак

Оценка: 0,13 от 10

Наскоро Al Monitor е говорил с анонимен източник, който работи в Ирак като строителен инженер. Източникът описва култура на корупцията, която цари в Ирак след края на войната със САЩ.

"Не става въпрос просто за финансова корупция, но и за административната корупция и за систематично заобикаляне на закона", казва източникът пред Al Monitor. "Държавни лица използват своите роднини и приятели и ги регистрират като строителни фирми например без да разполагат с квалифицирани техници или механизми. С помощта на държавните служители, [фирмите] подписват договори за възстановяване на училища, например, но проектът не се изпълнява, а се продава на друга фирма. Това в крайна сметка води до провалени проекти."

7. Екваториална Гвинея

Оценка: 0,13 от 10

Профилът на Екваториална Гвинея от Human Rights Watch за 2014 г. установява, че по времето на президента Теодоро Обианг Нгуема, който е на власт от 1979 г. насам, корупцията, бедността и репресиите разкъсват малката африканска страна.

"Огромните приходи от петрол се прахосват за охолния живот на малкия елит, докато голяма част от населението продължава да живее в бедност", се казва в анализа на Human Rights Watch. "Лошото управление на публичните финанси и корупцията по високите етажи продължават да вилнеят. "

6. Афганистан

Оценка: 0,13 от 10

По-рано тази година, Fiscal Times съобщи, че Афганистан не е в състояние да изпълни своите бюджетни задължения за 2016 г. Причината? Половината от приходите, генерирани от митниците, което представлява една трета от БВП на Афганистан, са били откраднати.

5. Судан

Оценка: 0,12 от 10

Наскоро суданският президент ал-Башир беше арестуван за геноцид. Судански активисти заявяват пред британския вестник Guardian през януари "ние сме жертви на собственото си корумпирано правителство".

4. Централноафриканска република

Оценка: 0,12 от 10

Профил на BBC за Централноафриканската република установява, че корупцията е широко разпространена и подкопава силно печелившите дървообработваща и диамантена индустрии.

3. Сомалия

Оценка: 0 от 10

През 2013 г. ООН публикува унищожителен доклад за корупцията в Сомалия. Един конкретен пасаж се откроява, цитиран от The Wall Street Journal: "Централната банка на Сомалия се е превърнала във фонд за лични облаги като 80% от тегления са за частни цели, а не за правителствени програми."

2. Северна Корея

Оценка: 0 от 10

Това са няколко примера за корупция от 2015 Economic Index of Freedom:

1. Подкупът е широко разпространен на всички нива в държавата и икономиката на страната.

2. Работническата партия, Корейската народна армия и служители на кабинета работят във фирми, които печелят от спекулации с чуждестранна валута.

3. Почти всичко принадлежи на държавата.

4. Правителството контролира износа и вноса, както и произведените в страната стоки.

1. Демократична република Конго

Оценка: 0 от 10

Според доклад от 2014 г. на Transparency International, корупцията е толкова дълбоко вкоренена в Демократична република Конго, че почти няма мотивация за борба срещу нея.

"Президентът Кабила е декларирал многократно ангажимента си за борба срещу корупцията, но няма нито твърда политическа воля, нито доказателства за напредък, освен създаването на силна правна рамка, която рядко се прилага на практика", се казва в доклада на Transparency International.

Снимки: БГНЕС

Източник: Transparency International, Freedom House, Verisk Maplecroft, Business Insider

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари