11 дни колоездене и бягане по 100 километра на ден

0
1000 Болкан черити челъндж
1000 Болкан черити челъндж Видео: БНТ

11 дни колоездене и бягане, приблизително 100 километра на ден – това е спортното предизвикателство пред участниците в ултрамаратона „Таузенд Болкан Черити чалъндж“. Маршрутът е Букурещ-София-Букурещ, а днес е предпоследният ден в Русе преди финала утре в румънската столица.

И четвъртото издание на ултрамаратона е нещо повече от спортно предизвикателство. Изпитанията на човешкото тяло, ум и дух вървят паралелно с благотворителността. Тази година маратонците подкрепят 12 различни каузи за България и Румъния. Японката Хироко Огава участва във всяко издание на „Болкан черити челъндж“. Тази година помага за ремонта на детска болница, където работи като доброволка.

Хироко Огава: „За да направят ремонт, те имат нужда от пари. Така че аз бягам.”

Андрей Кирток е един от създателите на румънската интернет платформа за фондонабиране galantom.com. Като един от организаторите на събитието, се грижи маратонците да са здрави и в добра форма.

На въпрос: Защо трябва да тичате и да карате колело, за да подкрепите благотворителни каузи?

Андрей Кирток: „Събития като това ни помагат да промотираме каузите. Създаваме информация за медиите и така привличаме вниманието на хората към тях. Това, което правим, защо да не го нарека “лудост”, може да накара хората да даряват.”

Идеята за ултрамаратона е на българина Станислав Георгиев. Ражда се в румънската столица преди 4 години, когато той е вицепрезидент на голяма банка и е в центъра на интернационално дарителско общество.

Станислав Георгиев: „Рънинг движението, дарителската култура постепенно се развиват и аз смятам, че всъщност това е една от нашите мисии – да развива този по-здравословен, хармоничен начин на живот, който е свързан не само с това ние да бъдем добре, но и по-голямото цяло да бъде добре.”

Тази нощ маратонците ще си починат в Русе, а финалът на 1000 km Balkan Charity Challenge e утре в късния следобед в Букурещ. До там ще стигне и кучето Ростов, което от Плевен е неделима част от групата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари