101- годишен съратник на Вапцаров

0
Пловдивчанинът Александър Николов, лежал навремето в една килия с Никола Вапцаров
Пловдивчанинът Александър Николов, лежал навремето в една килия с Никола Вапцаров

Пловдивчанинът Александър Николов, лежал навремето в една килия с Никола Вапцаров, ще черпи утре за своята 101-годишнина, съобщи marica.bg . На купона в ресторант „Одеон“ лично той е поканил 20 гости от цялата страна.

"Да е жив и здрав, дядо ми е в отлична форма - сам си готви, дори наскоро беше ни направил баница, пазарува, качва се без асансьор на четвърти етаж и държи да спазва ритуала, като всяка сутрин ходи на кафе до Четвъртък пазара, тъй като живее на Главната", разказа за marica.bg  Александра Каменова, една от седемте му внуци. Столетникът има и шестима правнуци. 

Честен, борбен, със силен дух, обича да чете вестници и книги, обожава Никола Вапцаров, Христо Ботев, Христо Смирненски, рецитира, без да се спъне „Червените ескадрони“, сподели внучката. 

Рожденикът пък счита, че дълголетието му се дължи на неуморната работа /започнал да пасе крави, като е бил на 9 години/, разходки в балкана и трезвеност - не пие и не пуши. Разказва, че много пъти се е разминавал на косъм от смъртта, и се гордее с медалите от Втората световна война и на активен борец против фашизма. Два пъти по царското време му е четена смъртна присъда. Първия път майка му го е спасила, защото е бил непълнолетен, втори път - че е дошъл Девети септември

Източник: marica.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари