10 години затвор заплашва моряците от кораба „Верила“, превозващ кокаин

0

Напълно е възможно по-голямата част от екипажа да не са наясно с ситуацията, свързана с дрогата, каза адвокатът по морско право Владимир Владимиров

Възможно ли е 500-те килограма кокаин, намерени на борда на задържания в Ирландия български корабВерила”, да са натоварени без знанието на екипажа? На плавателния съд, който е собственост на БМФ и плава под малтийски флаг, има 17 български моряци. Корабът е плавал с товар от пшеница от Монреал, Канада, към Европа. Темата в ефира на „Здравей, България” по NOVA коментира адвокатът по морско право Владимир Владимиров.

„В момента моряците не са арестувани. Те са дали доброволно съгласие да бъдат разпитани и да дадат информация по случая, без срещу тях да бъдат повдигнати конкретни обвинения или да има заподозрени лица”, подчерта юристът.

По думите му е напълно възможно по-голямата част от екипажа да не е бил наясно с контрабандата на дрога. „Елементарната логика изисква обаче поне един човек да знае за дрогата, за да пусне джипиеса, преди да изхвърли кокаина през борда. Но във всички случаи за това се изисква организация на високо международно ниво. Това не е самоинициатива на някой от моряците”, категоричен е Владимиров.

„В този случай сме изправени пред един изключително неприятен случай, в който цената на дрогата е над 20 милиона евро. Но ако се започне разследване – трябва да се установи схемата на извършване на това престъпление. Трябва да се отчете и това, че самото превозване на наркотични вещества, представлява отделно престъпление, независимо дали ще бъде отчетено като част от престъпна схема. Присъдите са изключително тежки – около и над 10 години затвор”, подчерта той.

По думите му към момента корабът не е официално конфискуван, а само задържан. "Убеден съм, че вече оперативна информация се разменя между предствители на българското МВнР и МВР със съответните служби в Ирландия", допълни адвокатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    До 1
    Абсолютен факт. Поляци и румънци правиха нарочно дребни престъпления в Норвегия и след година затвор се връщаха с пачки. Но ония се усетиха и започнаха да ги депортират в техните си затвори.
  • 1
    2
    Само да питам:
    А Домусчиеви? Чисти ли ще излязат, както винаги? Или моряците сами са си натоварили коката, без ония да знаят? .................. https://dsport.bg/zadarzaniat-s-kokain-korab-e-sobstvenost-na-kompania-svarzana-s-brata-domuschievi~140329.html
  • 4
    1
    Де да знам
    За половин тон кока 10 години затвор си е като печалба от лотария. Пък и в техните затвори се плаща по-добре от заплатите в България. С пари за апартамент ще се върнат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари