Русия пуска собствена криптовалута

0
Създаването на руска цифрова валута е инициатива на президента Владимир Путин
Създаването на руска цифрова валута е инициатива на президента Владимир Путин

Русия ще пусне собствена цифрова валута - крипторубла.

Това заяви министърът на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров, пише „Телеканал Звезда“. Той подчерта, че създаването на собствена криптовалута не означава легализация на bitcoin в страната.

По думите на Никифоров създаването на руска цифрова валута е инициатива на президента Владимир Путин.

„Аз така уверено заявявам, че ще пуснем крипторубла, по една проста причина: ако не направим това, то след 2 месеца това ще направят нашите съседи от Евразийската икономическа общност (ЕАИО)“, каза руският министър.

За ефективността на крипторублата се планира да се рационализира на данъка върху общия доход (ДОД). Ако собственик не може да обясни как се е сдобил с определена криптовалута, при обмена ѝ в руски рубли, Москва ще взима данък в размер на 13% от цялата сума. При покупка и продажба на крипторубли сумата ще е в размер на 13% от спечелената разлика. Никифоров обаче уточни, че всички тези въпроси още се обсъждат.

Министърът на съобщенията и масовите комуникации подчерта, че създаването на крипторублата не означава легализиране на bitcoin и на другите криптовалути – крипторублата няма да може да се добива. По думите на Никифоров това ще бъде по-скоро затворен модел с определен обем регулирани емисии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари