Трима български евродепутати с престижни награди в Брюксел

0
Петър Курумбашев  спечели приза в категорията „Транспорт“
Петър Курумбашев спечели приза в категорията „Транспорт“

Трима български евродепутати от различни политически сили получиха награди на годишната церемония „Евродепутат на годината“ в Брюксел - Андрей Ковачев, Петър Курумбашев и Илхан Кючюк.

Андрей Ковачев от Европейската народна партия получи наградата за цялостен принос. „Това, което сме правили, сме го правили винаги заедно със моите колеги от ГЕРБ, Европейската народна партия по важните теми както за България, така и за Европейския съюз. Ние намираме сили и възможности да се обединим и да работим в една и съща посока“, каза той след церемонията, предава БНР.

Евродепутатът от партията на Алианса на либералите и демократите за Европа Илхан Кючюк пък беше отличен в категорията „Култура и медии“. Запитан какво би си пожелал в работата занапред занапред, той отговори: „Бих искал културата да се превърне в неизменна част от външнополитическата ни дипломация, меката сила на Европейския съюз, защото всички големи и глобални предизвикателства могат да бъдат преодолени само чрез по-голяма интеграция и взаимодействие между всички политически актьори, както в Европейския съюз, така и извън него“.

Колегата му от Партията на европейските социалисти Петър Курумбашев  спечели приза в категорията „Транспорт“. „Първо, водим страхотна битка за нашите шофьори в транспортната комисия. Надявам се, че това е оценено. Както и битката за навлизащите нови технологии. Говоря за електрическите и за водородните коли“, сподели той.

Номинацията е в резултат на отличителен принос на евродепутата в съответната му сфера на работа. 

През последната година, като член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и Комисията по транспорт и туризъм в ЕП (TRAN), той работи активно за стимулирането на прехода на транспортния сектор към чиста енергия чрез насърчаването на електрическата мобилност и използването на горивни клетки и водород. Петър Курумбашев е и единственият член на Комисията по транспорт и туризъм (TRAN) от България.

През януари Европейският парламент прие доклад относно насърчаването на иновациите в областта на чистата енергия, по който Петър Курумбашев беше докладчик в сянка. По време на дебата българският евродепутат заяви, че Европейската комисия трябва да оцени ползите от електрическата мобилност и използването на водород в транспорта и да насърчи финансирането на иновациите за развитие на инфраструктурата и решенията за съхранение на енергия. По инициатива на Курумбашев идеята за финансови стимули и насърчаване на електрическата мобилност и водород в транспорта бяха включени и в доклада на Европейския парламент относно бюджета на ЕС след 2020 г.

В началото на месец март Петър Курумбашев бе сред съорганизаторите на конференция в София, посветена на електрическата мобилност, в рамките на която своите виждания по темата споделиха представители на Европейската комисия, български общини, експерти от Виена, Барселона и Копенхаген и водещи автомобилни и ИТ компании.

През октомври 2017 г. Курумбашев беше инициатор на обща позиция на българските евродепутати относно европейското законодателство в  автомобилния транспорт – той се бори за това да бъдат защитени правата на българските международни шофьори и превозвачи.

Наградите „Евродепутат на годината“ се присъждат от списание „Парламент“, което отблизо следи работата на Европарламента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари