Жалбите срещу лекарите в Русенско намаляват

0
През изминалата година русенци са се оплаквали най-много от работата на аптеките
През изминалата година русенци са се оплаквали най-много от работата на аптеките Снимка: Pixabay

"В Районната здравноосигурителна каса в Русе са постъпили 40 жалби от жителите на областта през изминалата 2020 г. 

От тях Здравната каса е приела за основателни само две – едната е срещу личен лекар, а другата се отнася до аптечна дейност. Основната причина, поради която жалбите се приемат за неоснователни е, че те не са от компетентността на РЗОК, а касаят други институции като „Медицински надзор“ или Българския лекарски съюз."

Това съобщи за в. „Бряг“ директорът на РЗОК в Русе Калоян Копчев. „Няма нищо грешно в това хората да пускат такива жалби до Здравната каса, ние веднага ще си свършим работата и ще ги препратим към институцията, която отговаря за решаването на проблема. Няма как всеки пациент да е запознат към кого да адресира жалбата си“, допълни Копчев. Все пак русенци трябва да имат предвид, че за морални и етични казуси е необходимо да се свързват с Комисията по етика към Българския лекарски съюз. Ако пък хората не са доволни от качеството на медицинската помощ, да подадат жалба до Изпълнителна агенция Инспекция „Медицински надзор“.

През изминалата година русенци са се оплаквали най-много от работата на аптеките. Гражданите са били недоволни заради отказ да им се отпуснат лекарствени продукти без рецепта, както и от проблеми с доставката на такива продукти по протокол. На второ място по брой оплаквания са жалбите срещу ДКЦ-ата, медицинските центрове и специалистите. Основните проблеми са били морално-етични, неспазване на работното време от лаборатория, грешно отчетен резултат (диск) от образно изследване и др. Във връзка с дейността на личните лекари пък преобладават сигналите за отношението на лекаря към пациента и за неиздаване на направление за специалисти. Шест жалби са постъпили в РЗОК и срещу болниците в областта. Хората са били недоволни от качеството на оказаната помощ и заплатените суми за медицински изделия.

Освен проверките по получените жалбиРЗОК е извършила 331 проверки през 2020 г., като най-често контролните органи са посещавали аптеките – 136 проверки. Общо са регистрирани 441 нарушения, от които най-много са открити при зъболекарите, следват личните лекари и аптеките. Най-малко нарушения са намерени в болничните заведения. За всички тези нарушения са наложени 41 180 лв. санкции. От тях най-много - 19 860 лв., са за денталните работници, а едва 1 100 лв. се отнасят до болниците. Най-често срещаните през 2020 г. нарушения са за предписване на лекарствени продукти, невписване на извършена дентална дейност в здравноосигурителната книжка и др.

Спрямо минала година жалбите срещу лекари и нарушенията от медици значително са намалели, обобщава директорът на РЗОК Калоян Копчев. „Една от причините е, че русенци са сравнително доволни от медицинската помощ, която получават – каза Копчев. – Друга причина е, че хората станаха по-информирани и адресират правилно жалбите си. Освен това се подобрява и качеството на медицинските грижи в областта, дори и в годината на пандемията. Ето например, през 2019 г. прекратихме заради нарушения няколко договора между РЗОК и нейни контрагенти. А през цялата 2020 г. нямаме нито един прекъснат договор“.

През изминалата първа пандемична година са платени рекордно високи суми от РЗОК към сключилите договори с нея контрагенти. За Русенска област са направени плащания в размер на 110 152 813 лв. Освен тази сума, са платени още 6 044 169 лв. за борбата с коронавируса и за неблагоприятни условия на работа по време на пандемията. По данни на НЗОК Русе е на осмо място в страната по здравноосигурителни плащания за медицинска и дентална помощ през 2020 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари