Зелена комета приближава земята

0
За пръв път от 50 000 години
За пръв път от 50 000 години

За пръв път от 50 000 години

Зелена комета, известна като С/2022 Е3 (ZTF), се доближава до Земята и бе заснета в сряда от район край Дребер, в северната част на Германия, предаде ДПА и БТА.

Кометата, която наближава Земята веднъж на 50 000 години, ще бъде най-близо до планетата ни на 1 февруари. Тогава тя ще е на разстояние от 42 милиона километра - една трета от разстоянието между Земята и Слънцето.

Най-благоприятният период за наблюдението ѝ вероятно ще е в края на януари, когато ще има по-слаба лунна светлина, но ако времето е благоприятно. При повече късмет кометата ще се вижда и с просто око, а със сигурност ще може да се наблюдава с бинокъл или телескоп.

Кометата е заснета в сряда от Германия с обектив с голяма апертура и дълга експозиция, като фотоапаратът е бил насочен на север. Небесното тяло с опашка, дълга около 50 000 км и блещука в зелено. Според Германския Аерокосмически център зеленият цвят е резултат от газ, образуван под въздействие на топлината от слънчевите лъчи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари