Два астероида летят към Земята

0
Трето космическо тяло също ще мине опасно близо до планетата ни
Трето космическо тяло също ще мине опасно близо до планетата ни

Трето космическо тяло също ще мине опасно близо до планетата ни

Три астероида са се запътили към Земята и два може да се сблъскат с планетата ни още тази година, предупредиха експерти, пише Телеграф.

Едно от космическите тела може да удари Земята през октомври, докато вторият има шанс да се сблъска с планетата ни през декември. Учените изгубиха траекторията на полета на първия астероид, наречен 2007 FT3, след като беше забелязан да се носи в Космоса.

Смята се, че е той е с размери около 340 метра и че има 1 към 11 милиона шанс да удари земята на 3 октомври. Но НАСА казва, че няма за какво да се тревожим, дори ако се осъществи контакт.

Говорител на НАСА каза пред Evening Standard: „Няма известни заплахи от сблъсък с астероиди за Земята през следващия век. НАСА и нейните партньори усърдно наблюдават небето, за да намерят, проследят и категоризират астероиди и обекти, близки до Земята, включително тези, които могат да се доближат до Земята".

Втори астероид – наречен 2022 YO1 – пък има шанс 1 към 430 да се сблъска със Земята на 17 декември, две години след като за първи път е бил наблюдаван от космически наблюдатели. Но малката скала - с размер около три метра - най-вероятно ще избухне като ярка огнена топка и няма да причини щети, ако навлезе в земната атмосфера.

Друг микроастероид - с размер около шест метра, ще се доближи до Земята за втори път тази година, след като се приближи през февруари. Но учените казват, че е малко вероятно да ни удари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    робин худ
    Както всички наочили се към земята астеройди последния момент ще се отклони и после нямало извънземни който пазаят земята хаха цирк и земята била кръгла доообреее хаха блажени са вярващите
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари