Заводи спират работа заради скъп ток

2

„За 22 години работа в „Прогрес“ АД никога не съм се чувствал толкова ограбен. Минали сме през всякакви кризи, но по толкова груб начин някой да краде хляба ни не съм очаквал. Цената на електроенергията днес е два пъти и половина по-скъпа от обичайното, повтарям: не няколко процента, а 250% по-висока! Във всеки килограм отливка имаме разход за еленергия 0.30 лв., а сега е 0.75лв. Ако имаме печалба 0.10 - 0.20 лв. е добър резултат, но това компенсира до половината. Излиза, че трябва да плащаме, за да работим“, казва Славин Янакиев, изпълнителен директор на чугуно-леярния завод „Прогрес“ в Стара Загора.

Високата цена на ел енергията на Българската независима енергийна борса стана причина да бъдат спрени промишлени предприятия в Стара Загора и страната. Ако в началото на годината токът за индустриалните потребители е бил 120 лв. за MWh с всички включени такси, на 3 декември цената е скочила на 300 лв./MWh.

Това означава за потребители като нас само едно – невъзможност за работа и незабавно спиране на производствата ни“, коментираха от „Холдинг Загора“ , в който са обединени 14 предприятия с 2100 работници и служители, а три от фирмите са металообработващи с голямо електропотребление – „Прогрес“ АД, „Пресков“ АД и „Хранинвест – ХМК“ АД.

На 3 декември част от мощностите на „Холдинг Загора“ бяха спрени и 250 души преустановиха работа. Днес вероятно ще прекратят работа още 1000 човека.

Подобна е ситуацията и с „Холдинг Металик“ – Стара Загора. Тяхната леярна пещ в „Чугунолеене“ – Първомай, е спряна от 1 декември. С ограничено потребление на ток са и други две големи предприятия от Холдинга „Енергоремонт – Гълъбово“ и „Металик“ АД. В „Енергоремонт“ Гълъбово термообработващите пещи работят само на нощен режим. И в трите предприятия действа вътрешна наредба, според която при борсова цена на тока за мегаватчас над 90 лв. се спират всички енергоемки машини и производства.

В социалните мрежи се предлага отново да се обединят работодатели и работници и да протестират срещу високата цена на тока, както това стана през 2015 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари