Експерт: Токът ще поскъпне

0
Скокът в цената на електроенергията ще е в следствие на спекулации на пазара, каза Виктор Минчев
Скокът в цената на електроенергията ще е в следствие на спекулации на пазара, каза Виктор Минчев Видео: NOVA

Скокът в цената на електроенергията ще е в следствие на спекулации на пазара, каза Виктор Минчев

Ще повлияе ли енергийният преход на цените у нас и може ли споразумението между властта и протестиращите да не доведе до високи социална и потребителска цени? Има прогнози за скок в цената на електрическата енергия у нас през следващата година. Той ще се равнява на 10%, но ще е следствие на спекулации на пазара. По-високата цена се очаква да е в сила за около шест месеца, посочи енергийният експерт и член на УС на „Свободен енергиен пазар” Виктор Минчев. Темата в „Здравей, България” по NOVA коментираха и икономистът Георги Вулджев, и старши икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

Плавният преход предвижда централите на въглища да са като студен резерв за електроенергия и да се включат при нужда, например зимата, обясни Ангелов. По думите му идеята е те да не са основен източник на енергия, но да работят още 10-15 години.

Според Виктор Минчев обаче спорът в момента е повече политически, отколкото технически или енергетичен. „Политиката е в това, че ние дълги години гарантирахме базово опериране на комплекса „Марица изток-2”, което е много над това, което ни е нужно”, посочи енергийният експерт.

„Когато някой каже, че въглищните ТЕЦ-ове не са толкова конкурентоспособни с останалите източници на енергия, трябва да сме наясно, че това е заради целенасочена политика на ЕС. Напълно политическо е това решение, не е пазарно. Ако ги нямаше тези политици, въглищата пак щяха да са един от най-евтините източници”, категоричен е икономистът Георги Вулджев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    8
    Bonkerz
    Неофициално се коментира, че все пак таван на приходите за производителите на ток може да има, защото цената на микса на НЕК за бита сега е 115 лв. за мегаватчас при средногодишна на борсата от 250 лв. Това означава, че без плащане на компенсации на енергото токът за домакинствата ще поскъпне двойно още от 1 юли догодина. В същото време за покриването на разликата до пазарните цени ще са нужни към 1,4 млрд. лв. на година, сочат изчисления на КЕВР. В парламента енергийният министър Румен Радев коментира, че България има ангажименти за либерализация и те са за пазара на едро. Всички решения за домакинствата минавали през компенсаторни модели, за да може спокойствието на битовите потребители да бъде защитено и след 2026 г. Според Радев помощ трябва да има, докато доходите у нас достигнат средноевропейско ниво. Дотогава ще направим всичко възможно да подкрепяме битовия потребител, каза министърът.
  • 1
    7
    Тъпотии
    Седми ден въглищарите не работят и се търкалят по магистралата, а токът не гасне, явно наистина можем и без тях.
  • 0
    6
    Свободен
    Отровено общество стои зад всичко.jitey
  • 7
    5
    политика
    Всичко е политика и нечии интереси
  • 0
    4
    До 3
    Разбира се,че за тях ще гласуваме,щом ни насочваш в правилната посока..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари