ВМРО: КЕВР ще допусне шоково увеличение на тока от 1 юли

3
Ясен механизъм за компенсации за битовите абонати няма, смятат експертите
Ясен механизъм за компенсации за битовите абонати няма, смятат експертите Снимка: БГНЕС

Ясен механизъм за компенсации за битовите абонати няма, смятат експертите

След като КЕВР повиши драстично цените на водата за 2024 г., сега наред е цената на тока за домакинствата. Под благовидния предлог, че се изпълняват европейска директива, Законът за енергетиката с промените от 2023 г. енергийният регулатор всъщност залага бомба с часовников механизъм. Това се казва в позиция на ВМРО във връзка с готвените промени в цените на тока от това лято.

"Става дума за проект за Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия. КЕВР въвежда частична либерализация за битовите потребители (след 2026 г. се въвежда пълна либерализация). Най-общо казано цените за потребителите ще се определят спрямо средномесечните котировки на борсата за цените от сегмента "ден напред", обясниха експерти на партията.

Практически това поставя цената в зависимост от изкривяванията на пазара и то не при дългосрочните договори, а от най-динамичния сегмент. Експерти вече предупредиха, че поради колебанията, породени от стопански потребители, може да се стигне до драстично увеличение в някои периоди и за битовите абонати.

ВМРО счита, че предложеният проект за наредба от КЕВР е непълен и не дава механизъм за защита на домакинствата от колебанията на борсовите цени. Предлага се формулата административно да се потвърждава средномесечна борсова цена. "Ясен механизъм за компенсации за битовите абонати няма. Липсва оценка за въздействието, липсва анализ за ефекта, до който ще доведе частичната либерализация за битовите потребители", смятат експертите.

"За пореден път КЕВР действа формално, не защитава обществения интерес, а възприема подход, удобен за монополите - в случая за електроразпределителните дружества. Неслучайно те са изразили принципна подкрепа за наредбата на КЕВР. От ВМРО задаваме въпроса към управляващата сглобка - кой и как ще компенсира българските граждани за очакваните значително високи цени на електроенергията от юли 2024 г.? Има ли финансов ресурс за това, разработен ли е механизъм и как гражданите ще си получават компенсациите? За пореден път управляващите се занимават с всевъзможни глупости и с разправиите си за власт и постове, а не с важните за хората теми. И за пореден път сметката (буквално) ще я плаща редовият български гражданин", категорични са експертите на ВМРО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    ОПГ ГРОБ=ДПС
    Октоподът иска да си пази крадците, които са с изтекли мандати по всякакви регулатори! За това Шиши и Тиквата не искат да пускат кокала и да вкарат страната в избори и разруха! Докога ще ги търпим, българи! Крадат нагло и безочливо от НАШИТЕ пари!!!!!!
  • 6
    4
    ЛошияТ Вълк
    Какво ще дигат още не ги ли е срам по селата върви никакво напрежение горят уреди постоянно, няма нощен режим какво още ще дигат а заплати кога ще дигат нищо повече нетрябва да се дига докато не станат заплатите по 5000лв
  • 2
    3
    Мари
    Да ви п....м на европейския джентър. ОСТАВКА !
  • 2
    2
    спрях им тока
    всеки знае как да си го вади един отпред друг отзад
  • 13
    1
    Галюн таймс
    А европейска директива,за европейски доходи,КОГА БЕ @индили мръсни...удобният и ВЕЧЕН бай Иван от КЕВР... ;-Х
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари