Защо нито една партия не иска да предложи своя кандидатура за председател на НС?

0
Боряна Димитрова: Всеки изчаква да види как ще мине вотът на недоверие. Ако не мине, е една ситуацията, ако мине - друга
Боряна Димитрова: Всеки изчаква да види как ще мине вотът на недоверие. Ако не мине, е една ситуацията, ако мине - друга Видео: БНТ

Боряна Димитрова: Всеки изчаква да види как ще мине вотът на недоверие. Ако не мине, е една ситуацията, ако мине - друга

Зад това има два аргумента, заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" социологът Боряна Димитрова.

"Единият е технически, но много важен. Всеки изчаква да види как ще мине вотът на недоверие. Ако не мине, е една ситуацията, ако мине - друга.

Вторият въпрос е в обсега на политическите стратегии. Основната аргументация на ГЕРБ при искането на оставката на Минчев е следната - нямаме против него, но вие загубихте парламентарното мнозинство. Основното обвинение към ГЕРБДПС и "Възраждане" е, че формират ново парламентарно мнозинство. От това да са с "Възраждане" се пазят и ДПС и ГЕРБ. До момента, докато не гласуват обща кандидатура, това е просто внушение, но ако застанат зад обща кандидатура, могат да бъдат разпознавани и етикетирани като мнозинство. Играта с това кое е мнозинството и кой губи е стратегическият момент", каза Боряна Димитрова.

Според социологът Първан Симеонов на ГЕРБ и ДПС не им е приятна ситуацията, защото са свикнали отдавна да ги пакетират. На "Възраждане" им е неудобно. Те направиха грешна стъпка да бъдат пакетирани и да задълбочат това пакетиране с изказванията си с ГЕРБ и ДПС.

ИТН може частично да консолидират остатъчни привърженици, но може да потеглят окончателно към политическо размиване. При едни нови избори тяхната съдба е неясна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари