Защо ГЕРБ катастрофира в Русе?

22
Загубата на партия ГЕРБ в Малката Виена е доста болезнена, но Пламен Нунев и хората около него трябва да преглътнат горчивата истина за тяхното управление през последните 8 години
Загубата на партия ГЕРБ в Малката Виена е доста болезнена, но Пламен Нунев и хората около него трябва да преглътнат горчивата истина за тяхното управление през последните 8 години Снимка: Карикатура на Огнян Балканджиев

Загубата на партия ГЕРБ в Малката Виена е доста болезнена, но Пламен Нунев и хората около него трябва да преглътнат горчивата истина за тяхното управление през последните 8 години.

Основна причина за загубата е лошия избор на кандидата Диана Иванова, която скача от една партия в друга, за да осъществи болната си амбиция за власт. Не е за подценяване и разделението на партията, дирижирано от беленският кукловод Пламен Нунев.

Естествено, че има и много други причини, които доведоха до катастрофата на ГЕРБУправлението на ГЕРБ в Русе бе съпроводено от много порочни практики и "усещане за корупция". Всички сме свидетели на това, че през този период на управление, животът на русенци не се подобри към по-добро.

С голямо огорчение трябва отбележим някой от основните факти, които отвратиха русенци от партията на Бойко Борисов.

1. Мръсният въздух се превърна в основен проблем на Русе

За 8 години управление не се направи нищо съществено за подобряване на екологията на града. Мръсното производство ревностно се пазеше, а черешката на тортата беше отхвърлянето на референдума за чиста и околна среда в Русе.

2. Некачествено строителство и усвояване на европейски средства

Усвояването на европейски средства се превърна в основен спорт на Община Русе, но качеството на строителството беше силно компрометирано. Обществени поръчки се печелиха само от "богоизбраните", а феноменът "ремонт на ремонта" се превърна във визитната картичка на ГЕРБ.

3. Трагедията в градския транспорт

Русе единствен от големите градове в България остана без нови превозни средства на градския транспорт. Преди точно една година дори кметът Пламен Стоилов изрази недоволството си от състоянието на автопарка. Тогава г-н Стоилов се оправдаваше, че общината не е имала собствено транспортно предприятие и нямала възможност да кандидатства до момента. Затова Русе се е оказал единственият от седемте града с проекти за интегриран градски транспорт, който не е бил допуснат за кандидатства и за обновяване на подвижния състав.

Оправданията на Пламен Стоилов дойдоха след 7 години от неговото управление, като градският транспорт беше и едно от предизборните му обещания.

4. Схеми в образованието и демографска криза

Кметът на Русе подкрепи закриването на паралелки в МГ „Баба Тонка“, което изкара родители и ученици на протест.

Така едно от най-елитните училища в Русе намали своя прием и много семейства трябваше да избират, дали детето им да учи за шивачка или да се премести да живее в друго населено място.

След 8 годишното управление на партия ГЕРБ, демографската криза в Русе се задълбочи, а младите хора все по-често напускат родния си град.

Русе е сред областните градове с най-лоши демографски показатели в страната, показват данни на Националния статистически институт.

Анализът на демографските показатели сочи, че като цяло населението на област Русе се е стопило с над 2000 души само за една година. В сравнение с последното преброяване през 2011 година, жителите в областта са намалели драстично с близо 10 хиляди души.

5. Комарите се превърнаха в бизнес

Броенето на комари по река Дунав е по-скъпо от всякога.

Обществената поръчка за изработване на географска система за наблюдение на насекомите беше набъбнала до близо 1,5 милиона лева.

Според управниците от партия ГЕРБ системата за броене на комарите не била точно за броене на комарите, а за тяхната регистрация.

Оскъпяването се дължало на факта, че са проведени две социологически проучвания, а също и информационна кампания. Оказва се, обаче, че властите са се намесили и са наложили санкции.

За информационната система, която струва 1,5 млн. лв., заданието за обществената поръчка е само страница и половина, казват експертите. Според тях това е проект с описана функционалност за не повече от 30 хил. лв.

Според Антикорупционния фонд, който е сезирал властите за поръчките на Асоциацията, 10 от 10 техни договора са санкционирани от МРРБ. Причините са недостатъчно точен предмет на договора, незаконосъобразна методика за оценка и липса на прозрачност по време на оценката.

6. Малкият бизнес колабира, а доходите са под средните за страната.

Въпреки големите предприятия с мръсно производство, доходите в Русе остават значително по-ниски от другите големи градове в страната.  Единствено служителите в администрацията може да се похвалят с малко по-високи заплати.

Малкият бизнес е на изчезване, а платежоспособността на хората намалява. Това дава пряко отражение върху бизнес средата в Русе.

Не е случайно, че търговските обекти на улица „Александровска“ все по-често търсят наематели и стоят празни.

7. Магистралата Русе – Велико Търново остана един мираж

След толкова много години обещания, русенци продължават да гинат по пътя на смъртта – Русе – Бяла.

Магистралата, която беше приоритет на всички правителства на г-н Борисов до сега, все още е едно празно обещание.

Дори преди една седмица разбрахме, че магистрала Русе - Велико Търново няма да има!

Магистралата Русе - Велико Търново се трансформира в скоростен път, стана ясно от инвестиционния проект за стратегическия за цяла Северна България инфраструктурен обект, който е постъпил в Община Велико Търново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари