Всички пеят в хора АЕЦ "Белене"

0
По една тема в страната ни има странен, даже подозрителен консенсус - строежа на втора атомна централа
По една тема в страната ни има странен, даже подозрителен консенсус - строежа на втора атомна централа Снимка: БГНЕС

Отдавна сме свикнали с непрестанните разпри между политическите сили. Ежедневни скандали възникват както между коалиционни партньори, така и между яростните опоненти като ГЕРБ и БСП. По една тема обаче в страната има странен, даже подозрителен консенсус. Става дума за строителството на Втора атомна в Белене.

В рамките само на няколко дни и правителството в лицето на енергийния министър Теменужка Петкова, и президентът Румен Радев подкрепиха проекта, определяйки го като "неизбежен" и като "ключов за енергийната сигурност на Балканите". Пред руската агенция ТАСС държавният ни глава заявява, че в начинанието вече са вложени 3 млрд. лева - средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. Петкова пък изтъкна на годишния енергиен форум във Варна, че "Белене" означава създаване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти и развитието на региона. Широкият политически консенсус "за" АЕЦ-а се допълва и от почти всички политически сили в 44-ото Народно събрание. Достатъчно е да припомним как бе отменен мораториумът за строителството на централата - само ДПС гласува против, пише Атанаси Петров в Банкеръ.

Икономически погледнато обаче пред проекта има сериозни пречки. В поканата към потенциалните инвеститори бе посочено, че строителството трябва да се осъществи на изцяло пазарен принцип - без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Редица енергийни експерти са на мнение, че при такива условия трудно ще бъде намерена компания, която да налее милиарди в реализацията на "Белене".

Всъщност инвеститорът може да бъде политически, каквато е тезата на бившия енергиен министър Румен Овчаров. Според него след години на отлагане сега ще инвестират тези, които имат политически интерес да строят в България, не толкова икономически. Такъв инвеститор той вижда в руската държавна корпорация "Росатом". А и в последното си изказване по темата руският външен министър Сергей Лавров определи перспективите пред АЕЦ-а в Белене като "добри". "Русия разполага с всички необходими технологии и с дългогодишен опит за успешен рестарт на проекта. На този етап "Росатом" обмисля възможни форми за участие в изграждането на атомната електроцентрала", посочи Лавров.

В следващите дни предстои втора среща между Румен Радев и Владимир Путин на руска земя. Първата се проведе преди година и бе последвана от посещение и на Бойко Борисов в Москва. Това доведе до "размразяването" на "Белене". Въпросът е дали държавата ще отстъпи от първоначалните си условия? Първи по-сериозни индикации ще има на 22 септември, когато изтича срокът за събиране на оферти от кандидатите. Процедурата по избора пък ще завърши на 22 май 2020 година.

Интересно е и друго - преди години уж големи специалисти ни обясняваха, че Втора атомна ни е нужна, защото след 2012-а няма да имаме достатъчно енергийни мощности и ще се наложи да внасяме ток. Както се вижда, сега това звучи крайно несериозно – днес България не само няма нужда от нови мощности, но и изнася за региона около 40% от произведената у нас електроенергия.

Във всеки случай днес е ясно е пределно ясно едно: поне още една година ще въртим в омагьосан кръг, което на фона на 30-годишно лутане, не е голям проблем.

Източник: БАНКЕРЪ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари