Енергийният министър: Украйна се интересува от проекта за АЕЦ “Белене”

0
Страната има интерес не само към цялото оборудване, а и към инженеринговия проект, допълни Румен Радев
Страната има интерес не само към цялото оборудване, а и към инженеринговия проект, допълни Румен Радев Снимка: БТА / архив

Страната има интерес не само към цялото оборудване, а и към инженеринговия проект, допълни Румен Радев

Оценката, която е направена на оборудването на АЕЦ "Белене", е над цената, която е дефинирана от решението на Народното събрание. Това каза министърът на енергетиката Румен Радев пред журналисти, след като заедно с премиера акад. Николай Денков и изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов инспектираха съоръженията по междусистемната газова връзка България-Сърбия на газоизмервателна станция Калотина, предаде БТА.

Припомняме ви, че според приетото решение от Народното събрание в началото на юли тази година продажната цена не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за оборудването - близо 1,2 млрд. лева.

Министърът на енергетиката обаче не пожела да конкретизира сумата, на която в момента се оценява оборудването. "Уверявам, че имаме категорично всички възможности да имаме по-висока цена", изтъкна Румен Радев. По думите му тези пари са важни, за да се подпомогне изграждането на блоковете 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй".

Радев допълни, че Украйна има интерес не само към цялото оборудване за проекта АЕЦ "Белене", а и към инженеринговия проект. Той уточни, че трябва да се организира физическа инспекция от украинска страна. От думите му стана известно още, че България има готовност за посрещане на група от Украйна, като в момента работни групи действат интензивно по въпроса.

Съоръженията са в изключително добро състояние, изтъкна министърът. Забавянето от украинска страна се дължи на това, че трябва да се измине пътят на процедурите – осигуряване на финансирането и подкрепа от техния парламент на тези финансирания. Радев каза, че му е известно, че Украйна търси комбинирано финансиране - от страна на САЩ и европейско.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    2
    Да, ама...
    Украйна вече няма да има. Не и в предишния ѝ вид.
  • 13
    1
    русенец
    Интересували се? Първо, няма кой да ви построи нова АЕЦ, избихте цялото си читаво население. Но пък от друга страна защо да не им харижем и оборудването си за АЕЦ? Ние после ще си купим хамериканско на баснословни цени, както самолетите, както и БТР-ите. Колкото по-скоро избием всички политици от 89-та насам, толкова по-голям шанс имаме да изпруваме от блатото, в което ни натресоха.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари