Все повече завърнали се българи искат да напуснат страната

4
Скок в обажданията към МВнР с въпроса: Как да се върнем обратно?
Скок в обажданията към МВнР с въпроса: Как да се върнем обратно? Снимка: Кадър от Nova

Все повече българи, които са се завърнали у нас, правят опити да напуснат страната.

Това обяви в студиото на предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Ограничителните мерки в Европейския съюз и България трябва да паднат поетапно. Външно министерство подготвя финансова и материална помощ за българската ни общност в Босилеград, засегнати от затварянето на границите.

Все повече завърнали се българи молят правителството за помощ да отпътуват обратно в чужбина.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: "Докато в първите две седмици получавахме между 1500-700 обаждания на ден основно от хора, които питаха как да се приберат в България, сега започват все повече и повече да са обажданията към МВнР как да се върнем обратно."

Границите със САЩ са затворени, с повечето европейски държави - също. Студентските бригади към Америка засега остават в сила, но програмите за работа в чужбина са под въпрос.

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи: "Нашето селско стопанство също има нужда, те също набират сезонни работници. Останете си тук, това е моят призив."

На 6 май лидерите на ЕС ще обсъдят как да изглежда европейският инструмент за финансова подкрепа от 540 млрд. евро и антивирусните мерки.

"Мерките не трябва да падат бързо, те трябва да бъдат поетапни и точно за леко некоординираният вход много добре е, че ЕК предложи обща комуникация за координирано излизане от първия етап, защото тази криза съвсем няма да приключи с разпускане на мерките."

България подготвя и помощ за сънародниците ни в Босилеград, които са засегнати от затворената граница със Сърбия.

"Обсъждането, което е за поетапното възстановяване, е първата фаза евентуално между съседни държави и членове в ЕС, но и не само. Съседни държави. Възстановяване на движението под строг контрол на граничните работници, защото част от тези хора работят в България. Те всеки ден преминават граница, за да стигнат до работните си места."

1,3 млрд. евро отделя ЕС за мерки за справяне с кризата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари