Владимир Путин: Европа трябва да благодари на Турция за „Турски поток“

0
Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения
Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения Снимка: EPA / БГНЕС

Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Ердоган и Владимир Путин в руския курорт Сочи, предадоха турските медии и световните агенции.

Срещата между двамата лидери стартира в 15:20 ч. Преди да започнат разговорите президентите говориха пред журналисти.

Руският президент посочи, че газопроводът "Турски поток" е една от най-важните артерии за доставки на руски газ в Европа. Той изтъкна, че "Турски поток" работи непрекъснато и "европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това". Путин също така благодари на президента Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на руска продукция и торове.

С вашето непосредствено участие и с посредничеството на ООН бе разрешен въпросът, свързан с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, отбеляза руският държавен глава.

Путин също така съобщи, че днес има планове за подписването на меморандум за развитие на търговско-икономическите връзки между Руската федерация и Турция.

Междувременно Ердоган изрази надежда, че днес Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните отношения. Той каза още, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия, както и проекта за завършването на строителството на АЕЦ "Аккую" в Южна Турция.

Путин изтъкна, че Русия и Турция са направили много за стабилизацията в Сирия.

Разбира се, че ще говорим и за проблемите, с които се занимаваме отдавна. Имам предвид въпросите, свързани с безопасността в региона, най-вече кризата в Сирия. В случая Турция и Русия имат много голям принос за нормализирането на обстановката, посочи Путин, цитиран от БТА.

Ердоган на свой ред изрази надежда, че обсъждането на въпросите, свързани със Сирия, ще донесат на региона "облекчение".

Путин изтъкна още, че има много двустранни проекти, които предстоят да бъдат реализирани.

Достатъчно е да припомним, че през 2021 г. двустранният ни стокообмен нарасна с 57 на сто, а през първите месеци на тази година до май включително, се удвои. Имаме големи проекти, каза руският президент.

Путин припомни, че освен изграждането на атомната електроцентрала "Аккую" има и други проекти, които предстои да бъдат реализирани.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи по-рано, че по време на разговорите между двамата президенти ще бъдат обсъдени много въпроси, свързани двустранното сътрудничество, както и регионални и международни проблеми. Очаква се лидерите да обсъдят многоплановото руско-турско сътрудничество, включително перспективите за по-нататъшно разширяване на търговско-икономическите отношения и реализирането на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, както и да бъдат обменени мнения относно износа на украинско зърно и ситуацията в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах.

Предишната среща между Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран.

По данни на руската Федерална митническа служба стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 57% до 33 млрд. долара през 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., като руският износ се е увеличил с 66,4 на сто до 26,5 млрд. долара, а вносът се е увеличил с 27,4 на сто до 6,5 млрд. долара. Стокообменът за периода януари-март 2022 г. възлиза на 13,7 млрд. долара, което е два пъти повече от същия период на миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Който чука минус на 3-ти...
    Та този дето чука минуси на коментар 3 да вземе да си ги чука на главата,може и да му светне нещо от 715-16 г. месец август/ 1326,1878 г и 10.11.1989 година.Примерно казано ако е ял боб,леща,свинско със зеле.Друга е работата ако е наблягал на овчо и теманета,Простено да му е...
  • 4
    4
    Замислен
    Сигурно трябва да благодари и на Мустафа Карадайъ и Данчо Ментата............:-) :-))
  • -1
    3
    До 1-ви коментар
    Ами като участваме и подкрепяме вражеска коалиция за какви да ни обявят,за зарзаватчии и сладоледаджий? Може би за радетели на спокойствие и МиР? Българските правителства имат способността винаги да ни отикват? В колко операций България участва в Афганистан и Ирак под егидата на ООН? Някой да е чувал за резолюция на ООН? СЛЕД КАТО НЯМА ТАКАВА ЗНАЧИ СИ НАШЕСТВЕНИК В АЛИАНЦ СЪС ДРУГИ ТАКИВА В УСЛОВИЕТО НА ВМЕНЕН ТЕРМИН ЗА РЕГИОНА ТЕРОРИЗЪМ И АНТИТЕРОРИСТИЧНИ ОПЕРАЦИЙ."ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ". Надупване на Запад,Северозапад,Югозапад и зад Атлантика.
  • 3
    2
    ДО ПП ГЕРБ и ПП НДСВ
    Какво ли щеше да бъде ако България не беше пропуснала и се включила на проекта за газопровод и петролопровод по времето на гражданина Бойко Методиев Борисов по покана на президента Путин след като Турция беше свалила руския самолет,а той отказа и изтърва( хме ) възлов и ключов момент България да стане и остане енергиен център на Балканите и път стратегически за Европа? Какво ли щеше да стане ако по времето на НДСВ не бяха започнали поетапно спиране на АЕЦ-Козлодуй,обявена за една от най сигурнати централи в цял свят с неизчерпаем ресурс до 2025/26 година? Там цар и Меглена Кунева-Пръмова трябва да отговарят.Някой прецака България и нейните граждани чрез български управляващи.Сами отгатнете кои са те? ,А какво заслужават?
  • 1
    1
    Трябва и на Бойко
    да благодари ! Все пак ние броихме три милиарда лева , които са много повече от два милиарда и триста милиона , които дадохме за 8 самолета. На това отгоре вместо благодарност ни обявиха за вражеска държава.Самолетите , които са за БНА все пак ще дойдат след две , три години , а от тръбата ще получим само топки.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари