Вестник "Дунав" очаква своите благодетели

1
До момента от него е реставриран само първият годишник, а остават още 12
До момента от него е реставриран само първият годишник, а остават още 12 Снимка: БГНЕС

25 културни паметника са спасени в рамките на дарителската кампания на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” – “Осинови книга”.

Това каза в интервю за БГНЕС Нона Петкова, архивист в отдел „Ръкописи и старопечатни книги” и координатор на инициативата.

Кампанията “Осинови книга” работи активно от 2010 година. Тя е дарителска, по модела на европейските и западните библиотеки с идеята да се набират средства за опазването на книги в нужда, за които бюджетите не са достатъчни. По света тази програма е насочена към общите фондове, но при нас тя е обърната към специалните колекции. До момента са реставрирани паметници от специалната ни колекция ръкописи и старопечатни издания, както и възрожденска периодика”, заяви Петкова.

Тя обясни, че изборът коя книга, ръкопис или периодично издание да се реставрират решават експертите.

Избираме паметник, който се нуждае от реставрация. В някои от случаите това са паметници в тежко състояние. Прави се експертна оценка и на базата на нея се обявява сумата, необходима за реставрацията, а понякога и за архивна кутия, в която се поставя паметника, след като бъде реставриран”, поясни още тя. Петкова посочи, че понякога сумите са значителни затова е необходима подкрепата на отделни лица или на организации и институции.

До момента са осиновени 25 паметника, но между тях имаме две пълни течения на в. „Тъпан” и Славейковият вестник „Шутош“, 9 ръкописа, което предполага ръчна реставрация, отнемаща доста време”, заяви координаторът на „Осинови книга“.

Нона Петкова уточни, че всеки, който иска може да съдейства за спасяването и опазването на книга, ръкопис, периодично издание като в момента своите благодетели очаква в. “Дунав”. До момента от него е реставриран само първият годишник, а остават още 12.

3 броя на първото българско списание „Любословие” и един ръкопис, който ние наричаме Славейковият псалтир също очакват своите осиновители“, каза в заключение Петкова.

Стана ясно още, че библиотеката „лекува“ книгите чрез системата „Аноксия“. Тя представлява камера за почистване на книжни документи от увреждащите ги микроорганизми (плесени, гъбички, бактерии). Чрез този метод се премахва кислорода до нива под 0,5% и се въвежда азот, който спомага за елиминирането на паразитите чрез дехидратация и задушаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари