Представяне на книгата “(Не)познатият Георги Чендов” се състоя в Русе

0
Съставители на сборника са проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова, музиколог, професор в Институт за изследване на изкуствата – БАН и д-р Веселина Антонова, завеждащ архива на Държавна опера-Русе
Съставители на сборника са проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова, музиколог, професор в Институт за изследване на изкуствата – БАН и д-р Веселина Антонова, завеждащ архива на Държавна опера-Русе Снимка: РусеИнфо

Днес, когато се навършват 102 години от рождението на Георги Чендов, в Художествена галерия – Русе бе представена книгата “(Не)познатият Георги Чендов”

Сборникът включва спомени, интервюта, статии за общественика и първи директор на Художествената галерия, а също и на Операта в Русе, с изключителен принос за формирането и развитието на културния живот в града, пише РусеИнфо

Съставители на сборника са проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова, музиколог, професор в Институт за изследване на изкуствата – БАН и д-р Веселина Антонова, завеждащ архива на Държавна опера-Русе.

Русенската опера под ръководството на Георги Чендов достига истински върхове, оценени от цяла културна България. Тогава идват първите награди, възторжени критики, записи за Златния фонд на Радиото, оценката на специалистите, и най-главното – любовта на публиката, за която Операта в Русе е повод и за гордост. Защото е азбучна истина, че без опита и уроците на миналото в изкуството е просто невъзможно да се върви напред. А Георги Чендов беше сред градителите на музикален Русе, от чийто опит можем да научим твърде много.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Азбукарче
    Предполагам, че доста русенци имат в домашната си библиотека книгата на Георги Чендов "Когато Русе беше Русчук" и често я прелистват и четат. Ако се абстрахираме от днешните лутащи се политически пристрастия, в представената ни книга "(Не)познатият Георги Чендов" ще прочетем и видим как само десетина години след прокълната днес дата 9 септември, в Русе разцъфтява духовен и артистичен живот - опера, живопис, построен (1954 г.) Дом на културата, ЖП гара..... Спомените, добри или лоши, показват истината такава, каквато е! С благодарност към съавторите на представената книга.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари