Възстановяването на Летище Русе е напът да се провали

0
Отговорните институции си прехвърлят отговорността за документацията, която трябва да бъде представена пред ЕК, а парите може да бъдат изгубени
Отговорните институции си прехвърлят отговорността за документацията, която трябва да бъде представена пред ЕК, а парите може да бъдат изгубени Снимка: Община Русе

Отговорните институции си прехвърлят отговорността за документацията, която трябва да бъде представена пред ЕК, а парите може да бъдат изгубени

Възстановяването на полетите на Летище Русе продължава да се бави и по всяка вероятност аеропортът няма да заработи и в края на годината. Транспортният министър Николай Събев, част от кабинета "Петков", беше направил амбициозно обещание летището да заработи още през април. Той не можа да го спази, а редовното правителство след това обеща това да се случи до края на 2022 г.

Институциите обаче и до днес си прехвърлят топката за подготовката на документите, които трябва да бъдат изготвени и представени пред Европейската комисия, за да може отпуснатите 2.6 млн. лв. още през 2021 г. да бъдат използвани за модернизацията на аеропорта край с. Щръклево. Има реален риск средствата да се върнат към бюджета, ако не бъдат усвоени.

Екипът на Economic.bg се опитва да разбере какво се случва с проекта и за целта се свързва с всички отговорни институции. Първоначално са изпратили запитване по Закона за достъп до информацията (ЗДОИ) до Министерство на транспорта. От там отговорят частично на въпросите на медията и препращат запитването към Община Русе. След това от медията отправят въпроси и към пресцентъра на Министерство на финансите.

Ситуацията е такава, че Община Русе не може да усвои средствата преди да получи зелена светлина от Европейската комисия. Набор от документи обаче трябва да бъдат изготвени и входирани в ЕК, за да е ясно, че средствата не представляват „нерегламентирана държавна помощ“ и че не нарушават правилата в ЕС.

След като стана ясно, че летището няма да заработи през април, двете ведомства – на финансите и на транспорта – прехвърлиха отговорността за забавянето на документите на общината. Това стана след материал на Economic.bg по темата, след който тогавашният транспортен министър Събев поиска Общината да прехвърли аеропорта на държавата с цел по-бързо задействане на проекта.

Последва пресконференция на кмета на Русе, Пенчо Милков, който контрира, че още при предоставянето на средствата са били заложени „капани“ от държавата. Той е категоричен, че общинската администрация не може сама да се справи с тази задача, защото не разполага с всички данни, които трябва да бъдат представени пред ЕК.

Напредък?

От отговорите на институциите се разбира, че напредък при документацията няма. Почти нищо не се е променило от март, когато се разбра за затрудненията, досега. Двете министерства, както и общината, продължават да си прехвърлят отговорността и проектът тъпче на едно място. А това поставя под риск средствата, които ще трябва да се върнат в централния бюджет при провал на проекта.

От транспортно министерство заявиха, че аеропорта „е собственост на община Русе, която е компетентния орган, упражняващ правата на собственост в него и която взима решенията за управлението и развитието на имота. Министерство на транспорта и съобщенията не участва в подготовката на документите от Община Русе.

Ведомството посочва, че според постановлението за отпускане на средствата от 22 декември 2021 г. кметът на Общината „следва да извърши оценка за съответствие с режима по държавните помощи за предоставянето на допълнителния трансфер, да изготви уведомление по реда на чл.108, ал. 3 от Договора за функциониране на Европейския съюз и да предостави на министъра на финансите необходимата информация за изпращане на уведомлението до Европейската комисия.

Транспортното министерство уточнява, че постъпилите 2.6 млн. лв. в бюджета на общината се възстановяват в централния бюджет, в случай че не се разходват по предназначение.

От Община Русе отговориха, че са провели срещи с ДП „Ръководство на въздушното движение“ и Министерство на финансите за уточняване на действията, които следва да бъдат предприети в посока модернизация на летището. Сключен е и дори е изпълнен договор за определяне на показателите на PCN (технически показатели на летателната писта) на аеропорта с външен експерт. Местната власт посочва още, че „съобразно указанията и възможностите си, общината е подготвила и изпратила до Министерство на финансите част от необходимите документи за предварително становище.“

Информацията, с която разполага Общината, обаче не е достатъчна, за да бъде финализирана процедурата. В тази връзка, с оглед определяне на приложения режим на държавните помощи и съгласно указания на Министерство на финансите до Министерство на транспорта, е отправено предложение за определяне на „Летище София“ ЕАД за летищен оператор на летище Русе.

Всъщност, предложението държавното дружество „Летище София“ да оперира полетите на летището в Русе, бе на Събев. Дружеството разполага с материални ресурси, хора и познания. Дори кметът на Русе смяташе идеята за възможна. Не е ясно обаче ако това е единственият възможен начин за реализация на проекта, защо решението се бави. Общината не се наема със срок, в който аеропортът ще започне да функционира.

Попитахме Министерство на финансите какво е движението по документацията, която общината е изготвила и е изпратила до ведомството за предварително становище, както и дали документите са насочени към ЕК. От пресцентъра на МФ отговориха, че на 31 март 2022 г. са постъпили материали за инвестиционно намерение от страна на община Русе относно възстановяване на гражданските полети на летище Русе.

До Община Русе е изпратено официалното становище на Министерството на финансите от 19.04.2022 г. с указания за допълване на документите и начина на изпращането им към Европейската комисия. След тази дата нямаме информация да е постъпвала каквато и да е официална документация от община Русе.

Всяко намерение за предоставяне на нова държавна помощ подлежи на уведомление пред Европейската комисия. Община Русе, като администратор на помощта, следва да изготви уведомление в съответната форма и в съответствие с избрания режим по държавните помощи. То трябва да съдържа информация за целите, характеристиките, параметрите и условията за предоставяне на помощта. Към него се прилага и обосновка за съответствие с правото на Европейския съюз и българското законодателство в областта на държавните помощи. Уведомлението се представя от община Русе, чрез министъра на финансите до Европейската комисия, посочват още от пресцентъра на ведомството.

Министерство на финансите неколкократно, в оперативен порядък, предостави методически указания на община Русе за разработване на мярката, но досега администраторът на помощта не е изпратил необходимата документация в съответствие с чл. 22 от Закона за държавните помощи.

Процедурата по получаване на зелена светлина от ЕК за използването на отпуснатите средства е доста дълга, става ясно от разясненията на МФ. Необходимо е община Русе да изготви уведомление по образец съгласно Регламент 794/2004, съдържащо конкретна и достатъчно подробно разработена мярка за държавна помощ, заедно с всички приложими документи, в съответствие със Закона за държавните помощи, в която са представени всички изисквания на съответния избран режим. Министърът на финансите, след получаване на цялата необходима документация, изпраща уведомлението за държавна помощ до Европейската комисия. Единствено Европейската комисия може да определи дали помощта е съвместима с правилата по държавните помощи. След получаване на решение на ЕК, потвърждаващо съвместимостта на държавната помощ, мярката за помощ може да бъде въведена в действие.

Министерството на финансите не може да се ангажира с конкретни срокове, тъй като зависи и от това кога от община Русе ще представят всички необходими документи и кога ЕК ще излезе с решение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    8
    daskal
    Летището в Щръклево, третият мост на Дунав, магистралата Русе-Велико Търново... Само като чуя словесни разработки по темите - и се уморявам.
  • 7
    7
    Секач
    Във Това летище са бляновете на БСП с Милков да лапнат някой лев келяпир.
  • 22
    6
    русенлия
    Не се заблуждавайте земляци! Ако летището беше рентабилно, до сега да беше заработило 10 пъти,a бизнесът нямаше да го остави за пасище на овцете. Напъните на еконтаджията да оправи БДЖ, летищата, полетите до Скопие, мостовете на Дунава, бяха само пара в свирката и проява на нарцисизъм. Да се молим на Господа поне магистралата до Търново да направят.
  • 11
    5
    Михаил
    Ще го кажа още веднъж, та дано го запомните: неправилно е да се пише "Възстановяването на Летище Русе е напът да се провали", а "Възстановяването на Летище Русе е НА ПЪТ да се провали".
  • 3
    4
    селянина
    изглежда нещо спира това да се изпълни да бъде поне товарно за бизнеса но тировете през селото яа.имам др.идея да сенаправи транспортно летище до товарна гара запад до кероса кефти жп-то тирове и хрърчила навремето имаше нещо си такова за пръскачки.идеи многоо ноо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари