Валентин Николов: Използваме руски газ с надценка, някой обира комисионната

1
Бившият директор на БЕХ изтъкна, че е абсурдно и нито един закон не позволява на премиера да договаря цени.
Бившият директор на БЕХ изтъкна, че е абсурдно и нито един закон не позволява на премиера да договаря цени. Снимка: БГНЕС

Ако управляващите не намерят по-евтини ресурси, икономиката ни ще страда, каза бившият изпълнителен директор на БЕХ

Защо не знаем коя е фирмата за доставки на американски втечнен газ?

"Обикновено фирмите производители докарват до "Хенри хъб", който е основният хъб за определяне на цена на газа, който излиза от САЩ и съответно точно там, където се газифицира точно там, където спира да бъде собственост на производителите. Оттам друга фирма, която поема риска, застрахова, договаря танкерите и регазифицира някъде в Европа. Цената се определя, след като пристигне корабът", заяви бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

Той каза, че нямаме запазен капацитет за регазификация, както и че най-вероятно ще има посредници или някой друг ще предостави капацитета си.

"Предполагам, че тези два кораба, които са тръгнали за България, са били предназначени за другаде, където са очаквали, че договорите с "Газпром" ще бъдат приключени. Явно не са и по този начин се освобождават въпросните танкери и България ще се възползва от тях", отбеляза Николов.

Според него, когато преговаряш за газ, е важно да имаш политически гръб. И изтъкна, че е абсурдно и нито един закон не позволява на премиера да договаря цени.

"В момента ползваме руски газ, но с надценка. Някой обира комисионната. Към момента се знае, че " МЕТ Енерджи" е намесена. Имаше журналистически разследвания, където се стигаше до извода за връзка между Русия и МЕТ холдинг", уточни той.

Бившият изпълнителен директор на БЕХ отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че газът не се договаря на конкретна цена, а при определена формула.

Николов коментира и темата с разпределението на свръхпечалбите на БЕХ.

"Всичко, което произвежда БЕХ сега, бележи ръст и е много над себестойността, която произвежда. Големият проблем е, че се вземат пари от БЕХ без да се прави анализ. Взеха се 450 млн. миналата година, а миналата седмица - 800-900 млн. от АЕЦ "Козлодуй", подчерта гостът в студиото.

Запитан дали нарушаваме санкциите, ако плащаме в рубли, той уточни: "Когато се отказват от възможност да получаваш евтини ресурси, съсипваш икономиката. Европа до края на годината трябва да намали зависимостта си от Русия. Ако управляващите не намерят по-евтини ресурси, икономиката ни ще страда, ще загубим работни места. Хората искат евтини ресурси, не ги интересува откъде ще дойдат".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари