Валентин Николов: Загубили сме 200 милиона лева от продажба на газ чрез посредници

0
Проучванията показват, че към 2030 ще имаме недостиг в регион от 2 000 мегавата ток, каза бившият директор на БЕХ
Проучванията показват, че към 2030 ще имаме недостиг в регион от 2 000 мегавата ток, каза бившият директор на БЕХ Снимка: БГНЕС

Проучванията показват, че към 2030 ще имаме недостиг в регион от 2 000 мегавата ток, каза бившият директор на БЕХ

Прокуратурата повдигна обвинения на бившия министър на енергетиката Александър Николов, заместника му Данаил Николов и бившия шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Имаше две комисии към НС, които изпратиха докладите си към ДАНС, а те ги препратиха към прокуратурата, след това стигнаха и до Националната следствена служба. Заключението, което потвърждават, е, че над 30% е разликата между цената, на която би трябвало да доставя "Булгаргаз" и същата газ, но доставена през посредници. Според обвинението сме загубили 88 млн. лв., но най-вероятно минават над 200 млн. лв. Това заяви бившият изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг и АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира твърденията на Александър Николов, че обвиненията срещу него са заради отказа му да се опъне под руския шантаж.

"Това би било добра теза, ако беше закупил газ, която не е руска. Няма как да се скрие това", категоричен бе гостът.

Според Валентин Николов разковничето се крие в резервирането на капацитети.

"Преди да откажем да плащаме по искания от "Газпром" начин, някои фирми са резервирали капацитет на Ревитуза или в Сидирокастро. Те са го направили, докато министрите умуват как и дали да откажат", смята гостът.

Бившият шеф на БЕХ изрази становището си, че възможността "Газпром" да ни осъди е много сериозен проблем.

"Булгаргаз" не е заявила капацитет, а взема този на "Газпром" и когато са поискали да купуват в долари или рубли, са им казали да си резервират капацитет. Такъв обаче няма в Балкански поток, тъй като целият е на "Газпром", разясни Николов. Той е на мнение, че "руснаците на забравят, а чакат подходящия момент".

Обект на дискусия беше и АЕЦ "Белене".

"Проучванията показват, че към 2030 г. ще имаме недостиг в регион от 2 000 мегавата, а към 2050 г. те вече ще бъдат около 4 000. Ако не извеждаме мощностите, ще имаме недостиг, тъй като ще бъде спряно производството на дизелови и бензинови коли - ще се купуват електрически такива. За да бъдат зареждани те, има необходимост от 4 мегавата до 2050 г. Един АЕЦ се строи около 10 години, а подготовката преди това също е около 10 години, ако имаме политически идеална атмосфера. В даден момент ще стане необходимо "Белене" и "Козлодуй да бъдат реализирани. В близките 10 години обаче "Белене" няма да е готов", категоричен бе той.

Николов изтъкна, че "в момента АЕЦ "Козлодуй" е в най-напреднала фаза и ако сериозно се работи по него, може да заработи до 2032 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Факт
    Всички руски подлоги бяха активирани и пуснати в атака, с любезното съдействие на ГЕРБ и Каскета. Явно ще излезе вярна мълвата, че след подобни действия на прокуратурата ставаме една идея по по уязвими при евентуално дело между България и Газпром. Ситуацията е като онези руски ръждясващите тенекии за Белене, дето Някой "забрави" да представи едни документи и струват милярд. Същите тези" забраванковци" сега истерично крякат по медиите , че ще ни съдят. Явно комесионии от Газпром е голяма.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари