В Доходното здание откриха изложба по случай 8 март

0

Експозицията е под надслов „Една жена, една история, една любов“

Изложба под наслов „Една жена, една история, една любов“, посветена на празника 8 март, бе открита в Доходното здание. Тя се състоя по инициатива на жените от СОРОПТИМИСТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ БЪЛГАРИЯ – КЛУБ РУСЕ и под егидата на председателя на Общински съветРусе Иво Пазарджиев.

Изложбата беше открита от президента на българския съюз на международната женска организация Сороптимист Милена Попова, която разказа за времената през 1857 г. в Ню Йорк, когато жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Неслучайно 8 март е признат за Международен ден за правата на жените и за мир от Общото събрание на ООН през 1977 г., а днес, през 2023 г., темата е все така актуална и значима за обществото ни, подчертаха от пресцентъра на Общински съвет - Русе.

Прегърни Справедливостта (#EmbraceEquity) е мотото, под което се проведе цялото събитие. „Справедливостта не е просто нещо, което е хубаво да имате, то е нещо задължително. Акцентът върху равенството на половете трябва да бъде част от ДНК на всяко общество. И е изключително важно да разберем разликата между справедливост и равенство“, обърнаха се към русенци организаторите.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев прие поканата изложбата да се състои под негов патронаж, защото чувства темата много близо до своята практика като адвокат. Той неведнъж е заставал в защита на жени и момичета и се е сблъсквал многократно с проблемите в правораздавателната система, които съществуват по отношение на насилието над жени. „Именно чрез подобен тип събития, когато се говори и се търси разрешение на проблемите, ще се направи така, че държавната машина да работи по-добре, а случаите на домашно насилие ще намалеят“, каза Пазарджиев и добави, че е нужна промяна в манталитета на хората по така чувствителната тема. Той, като общественик и адвокат, застава насреща с готовност да помогне и подаде ръка там, където това би било възможно.

В изложбата могат да бъдат видени картините на Диана Георгиева и Гица Бонева, които са представени по изключително интересен начин. В горната част се виждат картини на жени, които са в различни състояния, а в долната част са изобразени техните емоции и чувства. Умишлено изображенията на жените са поставени в рамки, докато експлозията от цветове в картините в долната част не е рамкирана, защото чувствата не могат да бъдат ограничавани.

Диана Георгиева се занимава с рисуване повече от две десетилетия. Работи в областта на абстрактното и дигитално изкуство. Има две самостоятелни изложби – през 2014 и 2022 г. и няколко участия в съвместни изложби, както и сборници с поезия и корици на книги. Гица Бонева започва да рисува още като студентка в далечната 1973 г. Работи като учител 40 години и през цялото време се опитва да експериментира и да създава „картини за обичане“. Предпочита акрилните бои като начин за себеизразяване.

СОРОПТИМИСТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ е най-голямата организация за доброволческа дейност на жени професионалистки (над 71 000), които работят за постигане на мир и разбирателство и за подобряване на живота на жените и момичетата в местните общности по цял свят. СИЕвропа – Русе подпомага с проектите си развитието на русенки в областите образование, икономическо овластяване и борба срещу насилието, здраве, развиване на лидерски и практически умения за устойчиво бъдеще. Таланти в областта на изкуството също са обект на тяхната подкрепа. Събитието завърши с нежно изпълнение на флейта от д-р Петя Стефанова – преподавател в Русенския университет и чаша вино. Гостите споделиха впечатленията си в свободни разговор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари