Наемите на "Хепи" и "Арт кафето" предизвикаха разгорещени спорове

0
Оживени дебати в Общинския съвет за двете заведения в Доходното здание
Оживени дебати в Общинския съвет за двете заведения в Доходното здание Снимка: Dunavmost

Оживени дебати в Общинския съвет за двете заведения в Доходното здание

Предложението на общинската администрация за условията за отдаване под наем на помещенията в Доходното здание в Русе, където в момента се намират „Хепи“ и "Арт кафето", не бе прието от общинските съветници. Въпреки отстъпките, които направи кметът Пенчо Милков, докладната не събра нужните ѝ 26 гласа.

Освен началната тръжна наемна цена за месец, бяха поставени и допълнителни условия – бъдещият наемател на помещението на „Хепи“ да плати еднократно 150 000 лв. за издръжка и ремонт на Доходното здание и всеки месец по 30 000 лв. за култура и спорт, а за Арт кафето сумите съответно бяха 100 000 лв. и 10 000 лв. Точно те предизвикаха и сериозен дебат сред съветниците, информира Русе Медиа.

Зам.-председателят на Общинския съвет Наталия Кръстева от ГЕРБ отбеляза, че предложението не е прието по време на заседание на правната комисия. Действително това са едни от най-атрактивните общински имоти и има логика да поддържат сградата, в която се намират. Но се искат много допълнителни средства – за поддръжка на сградата и отделно всяка година за култура и спорт. Това поставя наемателите в неравнопоставено положение с другите общински наематели. Според Наталия Кръстева в период на стагнация този ангажимент е непосилен за кандидатите и затова предложи да се намалят еднократните суми за Доходното здание – за „Хепи“ от 150 000 лв. да стане 100 000 лв, а за Арт кафето – от 100 000 лв да стане 50 000 лв.

Йовчо Смилов от БСП за България я подкрепи, предвид сложната икономическа обстановка, и направи още по-радикално предложение – сумите да станат 50 000 лв.за „Хепи“ и 30 000 лв. за Арт кафето.

Председателят на групата на ГЕРБ Орлин Дяков коментира, че е по-логично следващата администрация да сключи договорите с новите наематели. Затова поиска точката да се оттегли и следващото общинско ръководство да проведе процедурите.

Зам.-председателят на Общинския съвет Деница Иванова го репликира, че договорите за наем изтичат през октомври и е добре сега да се подготвят процедурите, защото в края на годината няма да има време.

Д-р Теодора Константинова от ДСБ сподели, че би трябвало всеки, който милее за Русе, да иска сам да подпомогне културата и да бъде дарител, а не да го задължаваме да го прави.

Деян Недков от СДС коментира, че няма пропорционалност на площите спрямо сумите, които се искат от бъдещите наематели. Според него това не е коректно и поиска да се помисли в тази посока.

Станимир Станчев от СДС попита дали са верни слуховете, че целта на тези допълнителни средства е да се изгони „Хепи“ и по какви критерии са определени сумите. Той подкрепи изказването на д-р Т. Константинова, че самите наематели би трябвало да дават допълнителни средства като хора с бизнес култура. Съветникът попита дали не може да има „отворена“ оферта, като се избере кандидатът, предложил най-добрата цена заедно с предложените от него суми за Доходното здание, спорт и култура. Станимир Станчев настоя да се оттегли материала.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев призова да не се вярва на всякакви слухове, а „Хепи“ сами могат да преценят дали ще участват в процедурата.

Александър Неделчев от БСП коментира, че няма нужда от толкова дебати – ако условията не се харесват на кандидатите, няма да се явят. След месец може да се преразгледат условията.

Елеонора Николова от СДС заяви, че потенциалните наематели кандидатстват за наемане на обекта, а с допълнителните суми те на практика се изнудват. Според нея това е като лош сигнал към бизнеса. Николова припомни, че по време на коронавируса общината е предприела мерки за облекчаване на наемателите, а сега отново има криза, макар и от друг вид. Затова допълнителните суми трябва да отпаднат, а да се разгледа само въпросът за отдаването под наем. Александър Неделчев контрира, че условията да се дават пари за подпомагане на спорта не са нови за общината и даде примери с други обекти, които са отдавани под наем точно така.

Луиза Попова от „Патриотите-ВМРО“ подкрепи да има намаление на сумата единствено за Арт кафето, тъй като то разполага основно с градина през лятото, докато „Хепи“ имат и вътрешно помещение за зимата.

Думата взе и кметът Пенчо Милков, който припомни облекченията, направени по време на коронавируса, но това се е отразило негативно върху приходите от наемите. Сега ситуацията не е такава, а освен това сградата се нарича Доходно здание и трябва да се ползва за доходи. Милков коментира, че заведенията се възползват от културната програма, организирана от общината, тъй като публиката отива там като клиенти.

Той припомни още, че преди 10 години, когато помещенията са отдавани под наем, е имало изискване „Хепи“ да вложи 500 000 лв. за ремонт, а за кафето сумата е била 85 000 лв. Според него това е вид обществена отговорност на наемателите.

Пенчо Милков се съгласи да приеме предложението на Йовчо Смилов за три пъти по-малки суми за Доходното здание – 50 000 лв. за „Хепи“ и 30 000 лв. за Арт кафето, като наемната цена и парите за спорт и култура останат същите.

След гласуването обаче предложението дори в този вид не бе прието – 22-ма съветници гласуваха „за“, двама против и 19 се въздържаха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Филип
    Пенчо Милков и приближената му кохорта овладява града.Прокуратурата да се заеме и разследва.
  • 2
    1
    Сисо
    СИНИТЕ, ДЕБЕЛИ ДЕМОКРАТИ ЩЕ ПЛЮСКАТ НА АВАНТА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари