Учени представиха няколко възможни сценария за развитието на пандемията от COVID - 19

1
При ваксиниране на 100 000 души на месец, епидемията ще продължи до септември
При ваксиниране на 100 000 души на месец, епидемията ще продължи до септември

Учени представиха няколко възможни сценария за развитието на пандемията от COVID - 19

По техни прогнози епидемията у нас ще приключи до края на тази година, ако достатъчно хора се ваксинират. Ако обаче броят им не е много голям, епидемията ще продължи до средата на следващата година. 

При ваксиниране на 100 000 души на месец, епидемията ще продължи до септември 

месец или в най-лошия случай - до края на тази година, посочват учени. Тревожна, обаче, е прогнозата на математиците за печалната статистика у нас, информира БНТ.

"Имаме около 1 милион, които са се срещнали с вируса досега и на този един милион имаме около 10 500 починали, значи до края на пандемията, докато свърши тя, трябва да стигнем 5 милиона, защото 5 милиона са 70% от населението, така тъй като имаме на 1 милион души досега 10500 души починали, трябва да умножите по 5 и се получава около 50 000, които ще починат до края на пандемията, тъй като досега 10 000 и нещо са починали, остава около 40 000 да починат", каза проф. Огнян Кунчев, Институт по математика и информатика към БАН.

За да не се стига до тази развръзка, учените съветват да се наблегне на ваксинирането на хората от уязвими групи и такива със съпътстващи заболявания.

За Великден, който се пада в началото на май, те прогнозират три възможни сценария за развитие на епидемията у нас.

"Нагоре върви, ако мерките се отхлабят, ако мерките са такива, каквито са сега, значи можем да очакваме нови случаи от порядъка на 2000 плюс - минус и могат да стигнат и малко над 3000. И ако мерките се затегнат или пък това може също да се тълкува и като резултат от ваксинацията - тази, която се прави в момента и тази, която вече е направена, значи очакваме затихване, но не и елиминация", каза проф. Марусия Божкова от ФМИ на СУ "Св. Кл. Охридски".

Учени са създали и модел, който да прогнозира броя на заразените, които не попадат в статистиката, което не позволява да бъдат следени от здравните власти. За съжаление, обаче, този модел не може да предвиди кога пандемията у нас ще затихне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари