Твърде много хора правят тази кариерна грешка

0
За съжаление твърде много хора днес чакат мениджърите си да задвижат повишението им, или поне да създадат условия за такова
За съжаление твърде много хора днес чакат мениджърите си да задвижат повишението им, или поне да създадат условия за такова

Не е задача на мениджъра ни или на прекия ръководител да се уверява, че сме си набавили набора от нужни умения, за да вървим нагоре в кариерата - наша лична работа е. 

Този малко болезнен зов за пробуждане идва от Александра Кавулакос и Катрин Миншоу - автори на книгата "Новите правила за работа("The New Rules of Work"), издадена в САЩ, посочва Business Insider, цитиран от Мениджър. Книгата разказва най-важните уроци, които двете авторки са научили, работейки като главен оперативен директор и главен изпълнителен директор кариерни консултации и търсене на работа в сайта The Muse.

По думите им, за съжаление твърде много хора днес чакат мениджърите си да задвижат повишението им, или поне да създадат условия за такова. В резултат, тези професионалисти блокират развитието на кариерата си и възходящия й път. 

Авторките препоръчват една простичка стратегия, с която да се подсигурим да не паднем в този капан: Не спирайте да преглеждате новите обяви за работа, каквато може да ви хареса да заемете в бъдеще. Фокусирайте се върху изискванията за умения в тези харесвани от вас обяви. Вижте кои са тези умения, които се искат, а вие ги нямате в момента, и организирайте нещата си така, че в бъдеще да си ги набавите (на настоящата си работа). 

По този начин ще определите конкретните трудности, които трябва да преодолеете, за да напреднете към следващия етап от кариерата ви. 

Обърнете внимание, че тази стратегия е полезна, ако сте абсолютно убедени в настоящата ви роля на работа (надяваме се, че сте!). На някакъв етап в нея вие ще започнете да искате повишение, или поне някакво ново предизвикателство, дори да е в същата компания. Подгответе се от сега за този момент, когато тази ваша нужда ще възникне. 

Авторите пишат: Хората, които сякаш имат непрекъснато кариерно израстване, не позволяват на годините да минат ей така, без да са помислили за следващата стъпка в бъдеще. Те постоянно предначертават траекторията на своята кариера и виждат тази насока за лично развитие в ума си. 

Друга техника за успех, която автоките предлагат, е да преглеждаме контактите си в LinkedIn. Погледнете как се развиват лицата, които заемат позиции, които вие може би бихте искали да заемете. Вижте вида умения и опит, които тези лица имат изброени в профилите си. Вие имате ли тези умения? Кои от тях ви липсват? 

Щом идентифицирате тези умения, от които се нуждаете, вече може да започнете да работите за придобиването им - като се запишете на курс, отидете на конференции, направите доброволно нещо ново на работа или се включите в нов проект на компанията ви. 

Проактивното преследване на ученето, от които имате нужда, е това, което ще изведе кариерата ви на ново по-горно ниво. То е ключовата разлика, която разграничава развиващите се професионалисти от всички други. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари