Най-после и у нас: Да работиш, докато учиш

1
От първи април държавата започва да плаща изцяло осигуровките на учениците в дуално обучение
От първи април държавата започва да плаща изцяло осигуровките на учениците в дуално обучение Видео: NOVA

От първи април държавата започва да плаща изцяло осигуровките на учениците в дуално обучение

За да имат младите хора повече възможности за кариерно развитие - от първи април държавата започва да плаща изцяло осигуровките на учениците в дуално обучение. Мярката е в подкрепа на работодателите, които назначават деца, включени в обучение чрез работа и има за цел да насърчи повече фирми да се включат в дуалната система на образование.

Първото работно място на Мария, Кристън и Себастиян е ресторант в Монтана. Вече близо седем месеца децата учат и работят по специалността си.

Може да придобием много повече знания, имаме и повече помощ от по-големи специалисти, хора, които са си го работили винаги“, каза ученичката Мария Димитров, цитирана от NOVA.

Много ни е интересно, с желание се записах да работя това…тук реално се учим как да работим и как да придобиваме нови знания”, добави Себастиян Данаилов.

Момичетата и момчетата учат в дуална форма на обучение в специалността хлебар- сладкар. В ресторанта те работя два дни в седмицата и за труда си получават възнаграждение. Досега работодателите са поемали здравните и социалните им осигуровки, а от първи април това ще го прави държавата.

Това че държавата ще поеме част от осигуровките ще доведе до това, че първо ще ни облекчи нас от повече разходи и от друга стана ще стимулира и самите деца, защото това ще се отрази и на тяхното възнаграждение и евентуално целта ни е да ги оставим по-нататък и като наши бъдещи кадри”, казва Марияна Дамянова, управител на ресторант.

Във второ средно училище в Монтана в дуална форма се обучават ученици в професиите готвач и хлебар сладкар. Според директора на училището новите мерки за подкрепа на работодателите ще насърчат повече фирми да наемат учащи.

Тази мярка ще засили интереса към дуалното обучение, както от страна на учениците, така и от страна на работодателите…в много от разговорите с работодателите, те са споделяли, че срещат известни икономически затруднения, тъй като това са малки или средни фирми и най-вече, че ще трябва да покриват социалните и здравни осигуровки на учениците“, допълва Елка Станева- директор на Второ СУ „Н. ѝ. Вапцаров“ – Монтана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари