Турция не планира да се присъедини към санкциите срещу Русия

1
Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу
Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу Снимка: БГНЕС / Архив

Турция не е допуснала преминаване през проливите Босфор и Дарданели на кораби на Русия, които не са регистрирани в черноморския флот

Това съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от частната телевизия НТВ. 

Той подчерта, че страната му ще прилага "дословно, прозрачно и без двойни стандарти" Конвенцията от Монтрьо, която регламентира режима за преминаване през проливите, предаде БТА. 

По думите му в отговор на постъпило искане за преминаването на въпросните кораби Анкара е поискала то да бъде оттеглено, което е било прието от ръководството на Москва.

Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. позволява на Турция да ограничи транзитното преминаване на военни кораби през проливите по време на война, но има клауза, която освобождава от това ограничение кораби, които се връщат в пристанището, където са регистрирани.

Същевременно Чавушоглу даде да се разбере, че страната му не планира да се присъедини към санкциите срещу Русия. Той посочи, че Турция е разгледала "една по една" санкциите, насочени срещу Русия, и е преценила какво въздействие биха оказали те върху икономиката и енергийната ѝ сигурност.

"Ние принципно не сме участвали в подобни санкции в общ план. Не сме склонни да се присъединим и към тези санкции", каза министърът в предаване по телевизия Хабертюрк.

Според Чавушоглу санкциите спрямо Москва ще се отразят не само на руската икономика, но и на ЕС, държавите от ЕС и други страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Мнение
    Тези май най - имни ще излезнат! Не се заяждам, но искам да попитам феновете на “европа и мира” сега целият свят ли е срещу Русия и да погледнат земното кълбо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари