Турция издирва наши граничари с Интерпол

0
Четиримата българи са съдени задочно за смъртта на турски бракониер
Четиримата българи са съдени задочно за смъртта на турски бракониер

Четиримата българи са съдени задочно за смъртта на турски бракониер

Четиримата български граничари, които 13-а година са подсъдими в Турция за смъртта на турски бракониер през 2008 г. са издирвани от турската държава с Интерпол. На свое заседание през вчерашния ден турският съд отказа да прекрати търсенето на българите с червена бюлетина. Не е ясно и дали ще се съобрази с решението на Международния съд в Страсбург, което потвърждава невинността им. Пред камерата на NOVA говори един от четиримата подсъдими - бившият началник на групата за бордови контрол Николай Костов.

„Има постановление на турския съд да бъдем обявени за международно издирване с червена бюлетина. Как стоят нещата към днешна дата не бих могъл да кажа. Това създава неудобства, защото ние се въздържаме да пътуваме в чужбина. Тук имаме пълната подкрепа на нашето административно и държавно ръководство”, обясни мъжът.

България вече отказа екстрадиция на граничните служители . А след дълги съдебни дела българското правосъдие и военен съд са категорични - Михаил Цонков, държал оръжието, е невинен, няма умисъл, И заедно с колегите си е изпълнявал своя дълг.

„Рибарите са осъдени за контрабанден риболов. Единият от тях има присъда за нанасяне на лека телесна повреда на един от служителите”, обясни Костов.

А съмненията за дългогодишното дело, в което българите са съдени задочно, е за финансови облаги.

„По жалбата която беше изпратена в Страсбург е видно, че те имат финансова претенция, която Съдът по правата на човека не е уважил така или иначе. Всеки е в правото си да преследва истината”, твърди мъжът.

13 години по-късно от злощастния 17 април четиримата бивши служители на „Гранична полиция” продължават да се чувстват затворници в границите на собствената си държава. 61-годишният Николай Костов, трудно говори за чувства и вина. Споделя ни, че живеят в постоянно безпокойство.

„Никой не е искал това да се случи. Напротив, ние сме положили всички усилия да не допуснем прекомерно използване на сила”, каза Костов.

Бившият началник на спец. звеното за бордови действия споделя и за най-голямата си мъка - тази по дъщерите и внуците си, които живеят в чужбина и които той не може да посети. Вижда ги само по телефона и чака времето, когато се връщат.

В дните до Нова година четиримата бивши гранични полицаи ще очакват превода от турски на протоколите от делото. А следващото заседание в наказателния съд в Къркларели е на 5 юли.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари