Заплатата за стругар стигна 3000 лева, но желаещи няма

2
Бизнесът се оплаква от остър недостиг на кадри у нас
Бизнесът се оплаква от остър недостиг на кадри у нас Видео: NOVA

Бизнесът се оплаква от остър недостиг на кадри у нас

Невижданите досега 2800 лева за стругар, колкото взима един IT специалист предлагат машиностроителните фирми у нас. Въпреки атрактивната заплата, желаещи няма. Оказа се, че само на едно място у нас може да се учи за стругар, информира NOVA.

Специалността стругар се предлага само в едно училище у нас. Това е Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив. Те има не повече от 50 ученици през всеки випуск. През настоящата учебна година професионалното образование предлага 146 професии. 33 от тях се изучават само в една област. Например обучението за камериер е само в област Бургас, за кинолог Монтана, за заварчик и обущар в Пазарджик, а за бижутер и стругар в Пловдив.

Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив, по настояване на бизнеса предлага обучение за стругар.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    До 4:
    Въпроси от фрезист: 1. С какъв уред измерваш микроните? Щото микрометърът не мери микрони т.е. хилядни от милиметъра, а само стотни от него? 2. Можеш ли да направиш 5-ходова трапецовидна резба, винт и гайка? 3. А да нарежеш зъбно колело с прави зъби? 4. А ковашка заварка?
  • 3
    4
    7-ми разряд
    Значи, между стругар и оператор на ЦПУ има огромна разлика. Аз съм стругар. И Ц5 и Ц9 си имам в цехчето си. Тия 3000 лева си ги вземайте вие. Чета чертежи, работя с микрони, щирия /кобалт/ или видия, правя перфектно кълбо по задание /само стругарите ще разберат/, планшайба и т.н. , стоманите и чугуните не са тайна за мен. Виж на нещо към 10 000 - 12 000 лева бих се замислил. И то под условие. Ако не ви е кеф, внесете си стругари бе.
  • -1
    3
    През долуподписания ми е
    Ще бачкам сам и пак ще имам, мързеливите да му мислят!
  • 12
    2
    русенец
    Няма проблем! В Кабул и Делхи бъка от стругари! Ще си внесат...
  • 11
    1
    Някой си
    "Бизнесът се оплаква от остър недостиг на кадри у нас" Нека,дано се задълбочи тоя въпрос,че въпросния 'бизнес' се замисли....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари