Турция ще продължи да издирва българските граничари с Интерпол

0
Допуснаха решение на съда в Страсбург в процеса срещу нашите граничари
Допуснаха решение на съда в Страсбург в процеса срещу нашите граничари Снимка: Actualno.com / Гергана Цонева

В съда в Къркларели беше представено решение на съда в Страсбург, което на практика ги оневинява по случая със смъртта на бракониера през 2008 г.

Турция ще пусне за издирване чрез Интерпол и то с червена бюлетина четиримата български граничари, които тя обвинява в убийство на техен рибар, който е бракониерствал в български води. Това стана ясно на заседание на Наказателния съд в турския град Къркларели по делото, което се води задочно, предава БНР.  

Националното радио цитира турския адвокат на българските граничари Джошкун Молла, който казва: "Поисках отново съдът да се откаже от издирването на граничарите с червена бюлетина, но ми отказаха. Документите за тази процедура все още се оформят".

През 2008 г., при опит за арест на турски бракониери на калкан край Резово, български граничар простреля смъртоносно един от тях. След дълго разследване у нас прокуратурата отказа да образува дело. Мотивът бе, че граничарят е действал при самоотбрана, както и че две експертизи са доказали, че изстрелът от пистолета му е произведен, след като оръжието се е оплело в рибарските мрежи при схватката. След това общо четиримата граничари, участвали при инцидента, бяха оправдани и от Европейския съд за правата на човека в Страсбург, където оневиняването им от българската правораздавателна система бе прието за напълно законно. 

Турция обаче образува собствено дело по случая и обвини четирима граничари - човека, който е стрелял Михаил Цонков, и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Турската прокуратура поиска те да бъдат предадени, за да бъдат съдени, но България категорично отказва.

Преводът на решението на Европейския съд по човешките права вече е представено в турския съд, съобщи днес адвокатът на граничарите Джошкун Молла. „Турският съд трябва да вземе под внимание решението на Страсбургския съд, защото ние сме приели като страна решенията на този съд и трябва да се прилагат“, поясни той. 

В днешното заседание е разпитан и свидетел. „Той е гледал по българска телевизия нещо и е направил запис на тези предавания. Неговото мнение е, че той  е бил застрелян заради един калкан. Не го приех и заявих, че това не е очевидец. Той не знае за случая, а само изказва своето субективно становище и то – от телевизионно предаване. Той не може да бъде приет като свидетел“, добави Молла.  Въпросните записи ще бъдат гледани от магистратите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари