Разкриха ТЕЛК комисия в болницата в Бяла

1
В нея ще работят шефовете на седемте отделения на МБАЛ "Юлия Вревска"
В нея ще работят шефовете на седемте отделения на МБАЛ "Юлия Вревска" Снимка: Dunavmost / архив

В нея ще работят шефовете на седемте отделения на МБАЛ "Юлия Вревска"

Изтече едномесечният срок, който държавните и общински болници имаха, за да разкрият поне една териториална експертна лекарска комисия. В страната има около 70 работещи ТЕЛК, броят им след реформата трябва да се удвои. Целта е да се реши проблемът с дългото чакане за освидетелстване.

Здравното министерство още няма информация колко са новите ТЕЛК-ове. Новите комисии ще заработят след по-малко от два месеца. Дотогава здравните инспекции трябва да обучат медиците, които ще работят в тях.

Общинската болница в Бяла, Русенско е разкрила ТЕЛК. В нея ще работят шефовете на седемте отделения. Доктор Христов е председател на комисията. Досега не е работил в ТЕЛК, отбелязва БНТ.

"Ще ми бъде доста трудно да навляза в материята, като имаме предвид, че останалите ТЕЛК-ове работят от години наред. А ние освен времето, което прекарваме тук в болницата ще заделяме и часове да разглеждаме и документи", посочи д-р Светлан Христов – председател на ТЕЛК към МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла.

Доктор Христов и колегите му от ТЕЛК-Бяла трябва да бъдат обучени и да преминат практически курсове до 21 юни.

"Натоварването на тези нови състави ще бъде съобразено с тези по-малки възможности спрямо останалите състави, които работят вече", каза д-р Цветолюба Генова от Министерството на здравеопазването .

В края на юни трябва да заработи и електронната система за случайно разпределяне на заявленията за ТЕЛК. Така при медиците от Бяла за освидетелстване може да попадне човек с увреждания от Видин.

"Това ще става съобразено и с лекарите, които работят във всяка съответна ТЕЛК и съответно диагнозите на лицето, което трябва да бъде освидетелствано", обясни д-р Цветолюба Генова.

Срокът за издаване на решението е три месеца след подаване на заявлението.

"Ние ще работим 2 пъти в седмицата по 6 часа, защото такива са ни възможностите. Кой знае какво решение на проблема с чакането мисля, че няма да бъде постигнато по този начин", коментира Димитър Димитров – управител на МБАЛ "Юлия Вревска" – Бяла.

Столичната болница "Света Екатерина" е университетска и за това е разкрила две комисии. Но медиците още не знаят как ще освидетелстват пациент с онкологично или очно заболяване, защото в болницата няма такива специалисти.

"Има слухове, че ще трябва да си търсим външни консултанти - медицински лица, доктори, които да попълнят комисиите с различни специалности, които на нас ни липсват. Тук вече ще ше стане по сложно, защото на нас ни е трудно да намираме медицински персонал за извършване на нашата основна дейност", каза Георги Найденов - заместник-директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

"Колкото по-голям е съставът на една ТЕЛК комисия, толкова по-лесно ще работи. Докладите, които постъпват от РЗИ, виждаме, че има наети лица от извънболничната помощ, за да компенсират точно тази липса на специалисти в съответните болници", коментира д-р Цветолюба Генова.

И в София, и в Бяла обаче от болниците казват, че парите за издръжка на ТЕЛК, които отпуска държавата, са малко. Субсидията за издадено в срок решение е 60 лева

"60 лева, да бъдат да ги разделим на 5 човека - по 12 лева, с осигуровките, с канцеларски материали. Естествено, че всичко ще бъде за сметка на лечебното заведение, на чиято територия е разкрита ТЕЛК", посочи Димитър Димитров – управител на МБАЛ "Юлия Вревска" – Бяла.

"Държавните болници общо взето се борят да оцеляват на пазара във финансово отношение и всеки разход, който не са планирали в годината си, трябва да го вземат по някакъв начин, да го вземат от някакви други съкращения на разходи", допълни Георги Найденов - заместник-директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Евентуално увеличаване на парите за издадено ТЕЛК решение ще се обсъжда в края на юни, обясниха от здравното министерство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Митака
    Айде Мите, ти си. Започва се
  • 13
    1
    Аре стига!
    Аре да не се правят на улави! Парите в тия комисии хвърчат като домати на испанска доматина! Цели села цигани са с ТЕЛК. И не съм расист! 20% от опера Русе били астматици?! Бах тая асматична опера! А хора с протези ги унижават на всеки две години да висят пред тая барака в Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари