ЦИК обсъжда нова поръчка за машини за гласуване

0
До 4 октомври ще продължи регистрацията на Инициативни комитети за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент. След това ще започне приемът на документи за регистрация на кандидатските листи за президент и вицепрезидент
До 4 октомври ще продължи регистрацията на Инициативни комитети за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент. След това ще започне приемът на документи за регистрация на кандидатските листи за президент и вицепрезидент Видео: Фейсбук

Не е решено още дали да е за 1600 устройства или малко повече

Обсъжда се обявяването на нова обществена поръчка за допълнителни машини за гласуване. Не е решено още дали да е за 1600 устройства, или малко повече. Това стана ясно на брифинг на ЦИК, информира NOVA.

"Предишната обществена поръчка за 1600 устройства беше прекратена, защото и двете оферти са били над прогнозната стойност, обявена по поръчката", обясни Росица Матева.

Сега се взима предвид и очакваната по-висока избирателна активност.

„Попитахме с писмо, ако обявим нова поръчка, дали ще бъде осигурено финансирането. Получихме отговор от министъра на финансите, че необходимите средства ще бъдат осигурени”, обясни Матева.

Продължава да се обсъжда и въпросът дали ще гласуваме с една карта, или с две. „Намерението на ЦИК е да се гласува с 1 карта”, допълни Матева.

На вота на 14 ноември ще гласуваме в 11 643. Избирателите по списъци са 6 708 189, сочат още прогнозните данни на ЦИК.

12 партии и коалиции са подали документи за регистрация за парламентарните и президентските избори. 10 само за парламентарните.  В това число обаче влиза и „Българско лято”, която не е получила регистрация, обясниха от ЦИК. Така регистрираните са 21, но част от тях са с неприключила проверка. Ако всичко е наред след проверката, регистрацията остава. Ако ли не - ще бъда заличени. 

До 4 октомври ще продължи регистрацията на Инициативни комитети за издигане на кандидати за президент и вицепрезидент. След това ще започне приемът на документи за регистрация на кандидатските листи за президент и вицепрезидент. В същите срокове районните избирателни комисии ще регистрират инициативни комитети за участие в изборите за НС, както и листите им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари