Тройна епидемия застрашава Испания

2
Covid-19, грип и бронхиолит ще мъчат местните жители
Covid-19, грип и бронхиолит ще мъчат местните жители Снимка: iStock

Covid-19, грип и бронхиолит ще мъчат местните жители

Тройна епидемия от Covid-19, грип и бронхиолит отново застрашава здравната система на Испания. От тях най-тревожно на този етап е развитието на заболеваемостта от бронхиолит, която е скочила пет път само за последния месец, предава БНР.

След като в продължение на две години и половина защитните мерки срещу Covid-19 спираха разпространението на грипа и бронхиолита, сега те се завърнаха със сила, застрашаваща отново работата на интензивните отделения в страната. Само за един месец заболеваемостта от бронхиолит се покачи от 19 до 98,5 случая на 100 000 жители по данни на Министерството на здравеопазването. Най-засегнати са децата до 4 годишна възраст, които напълниха педиатричните отделения заради затруднено дишане, казва Паула Васкес, президент на Испанското дружество за педиатрични спешни служби.

Според нея ситуацията е много тревожна най-вече заради рязкото покачване на случаите по-рано от обичайното за сезона време. Вместо през ноември, тази година бронхиолита започна да циркулира сред населението още от лятото.

Предположенията са, че пикът на заболеваемостта ще е след около две седмици. Не по-малко тревожен е и темпът на нарастване на случаите на болни от грип, като честотата им вече надхвърли обичайните нива за сезона в страната. За да избегнат тежки последици, властите продължават да ваксинират най-възрастните и уязвимите хора.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари