Броят на заболелите от грип в Русе не достига епидемични стойности

0
Регистрираната заболяемост показва, че не са достигнати епидемичните стойности
Регистрираната заболяемост показва, че не са достигнати епидемичните стойности

Регистрираната заболяемост показва, че не са достигнати епидемичните стойности

Регистрираната заболяемост в област Русе според данните от сентинелния надзор на грип и ОРЗ през седмицата от 5 до 11 февруари е 179,53 на 10 000. Наблюдава се спад на общото ниво спрямо данните от предходната седмица от 29 януари 2024 г. до 4 февруари, посочват от РЗИ - Русе.

Регистрираната заболяемост показва, че не са достигнати епидемичните стойности. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г., като се отчита нарастване спрямо предната седмица.

Леко повишение на заболяемостта се отчита и при децата 5-14 г., докато при останалите възрастови групи заболяемостта спада. От началото на настоящия грипен сезон до 6 февруари 2024 г. от изпратените в НРЛ по грип и ОРЗ към НЦЗПБ са доказани общо 27 положителни резултата за грипен вирус тип А по метода Real-Time RT-PCR.

Пробите са взети от пациенти със симптоми на остри респираторни инфекции от сентинелните практики и от хоспитализирани пациенти в лечебни заведения за болнична помощ в град Русе.

Препоръчително е спазването на неспецифични противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, хигиена на ръцете. Важно е редовно проветряване на помещенията, прилаганенато на „респираторен етикет“ – при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и кърпа и др.

С цел намаляване разпространението на грип и ОРЗ лицата с проявена симптоматика е редно да ограничат контактите си, включително да не посещават работното си място. Тези мерки са ефективни, както за предпазване от грип и ОРЗ, така и от COVID-19 и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път. Ваксинацията срещу грип остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари