Свинекомплексите в Русенско не могат да намерят работници

2
Липсват както технолози, така и ветеринарни лекари
Липсват както технолози, така и ветеринарни лекари Видео: Русе Медиа

Свинекомплексите в Русенско имат огромен проблем с работната ръка

Дори опитите да се подкрепят професионалните гимназии, за да се направят паралелки за нуждите на месопроизводството, не дадоха очаквания резултат, алармира Русе Медиа.

Кадрите са огромен проблем, тъй като ЕС ни ги „изсмука“ – и квалифицирани, и неквалифицирани. Все едно в един футболен отбор да ти вземат футболистите без трансферна сума – точно това се случи. Ние ги създаваме, те ни ги крадат“, казва изпълнителният директор на Свинекомплекс-Голямо Враново Вихрен Димитров.

Липсват както технолози, така и ветеринарни лекари. „Примерно от 190 души, ако завършат ветеринарна медицина в Стара Загора и София, под 10 на сто работят по специалността. Останалите стават търговци, представители. 30 години този проблем беше неглижиран, бизнесът и той може би проспа ситуацията, трябва да си създаваме кадрите, които ни трябват, ръка за ръка с държавата“, смята Вихрен Димитров.

По инициатива на Свинекомплекс-Голямо Враново в ПГ по селско стопанство в Образцов чифлик бе предложено да се сформира паралелка за обучение на техник- технолог в хранително-вкусовата промишленост, специалност за производство на месо, месни продукти и риба. Това обаче не се случи.

„Надяваме се да успеем да направим паралелка в Голямо Враново и тези деца, вместо да се чудят къде да ходят, да стоят тук и да работят. Това важи за всички свинекомплекси в региона , този проблем ще става все по-голям“, казва Вихрен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари