Рекордно ниска безработица в Русе, търсят се общи работници

2
Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (71%), търговията (8%), държавно управление (6,1%), образование (4,3%) и др.
Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (71%), търговията (8%), държавно управление (6,1%), образование (4,3%) и др. Снимка: БНТ

Най-търсените от бизнеса професии през декември са: машинен оператор, машинен оператор-шиене на кожени изделия, работник в промишлеността

Равнището на регистрирана безработица (изчислено като дял на регистрираните безработни лица в бюрата по труда в областта от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.) в област Русе остава на рекордно ниско ниво от 4,7%. Спадът на годишна база е с 2.1 п. п. Сравнението с края на ноември 2021 г. също сочи понижение – с 0,1 п.п. Равнището на регистрираната безработица в страната през декември 2021г. е 4,8%.

Регистрираните безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) през месеца са били 4878, което е с 13 лица по-малко от ноември и с 2097 или с 30,1% по-малко в сравнение с година по-рано.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ветово –19,7% /801/, следват общините, Ценово – 19,6% /348/,Борово – 18,5% /287/, Две могили – 12,5% /427/; Бяла – 12,3 % /592/, Сливо поле – 5,7% /193/, Иваново – 4,7% /135/ и най-ниско в Русе – 2,6% /2095/.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда от Русенска област през месеца са се регистрирали нови 666 безработни лица. Освен тях, други 12 от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в териториалните поделения.

През м.декември броят на започналите работа регистрирани безработни е 466, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост–29,4%, следвани от държавно управление-24,2%, търговията–13,6%, селско стопанство и професионални дейности и научните изследвания по 4,4%, хотелиерството и ресторантьорството – 4,2% и др.

Едно лице от групата на заетите също е намерило своето ново работно място чрез бюрото по труда. В реалната икономика са устроени 57% от започналите работа през месеца.

През декември 2021 година безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 98 по програми и мерки за заетост и 103 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОПРЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на общо 1956 лица, като през декември са сключени трудови договори с нови 107 безработни лица.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40, като с ПМС 322/07.10.2021 г. срокът ѝ бе удължен до края на годината, а съвсем скоро бяха удължени и сроковете за подаване на документи по мярката за месеците ноември и декември. Общия брой на одобрените заявления за периода от 12.10.2021 г., когато стартира новата процедура до 31.12.2021 г. (вкл.) е 288 за изплащане на компенсации на 5579 лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през месеца са 278. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (71%), търговията (8%), държавно управление (6,1%), образование (4,3%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: машинен оператор, машинен оператор-шиене на кожени изделия, работник в промишлеността, специалист качество, мебелисти, зареждач, сортировач, апаратчик химически процеси, гладач, медицинска сестра, личен асистент, сезонен работник горско стопанство, общ работник и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Науру
    Евлогенцето от зарата заработва повече на тир паркинга обслужвайки турски тираджии, немое го зарибиш да бачка като общак.
  • 1
    5
    Бах
    Евлоги, намерихме ти най-накрая работа която да отговаря на квалификацията ти. Общ работник.
  • 6
    4
    Русенец
    Това е много фалшива статистика. Много безработни не виждат смисъл да се регистрират в Бюрото по труда Русе. От там файда никаква. Лично аз бях регистриран, обаче закъснях с един ден за подпис. С ехидна усмивка ми скъсаха талона за подписи и ме отписаха от борсата за да ги развалям статистиката и казаха се че след шест месеца пак може да заповядам.
  • 9
    3
    до 2
    От парите за черни дни, ве!:) Твоят интернет кой ти го плаща?
  • -5
    2
    Ъхъ
    А пари за интернета отде ве?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари