Изкупната цена на свинското месо пада, цените във веригите - не

3
Свиневъдите в Русенско определят ситуацията като критична
Свиневъдите в Русенско определят ситуацията като критична Видео: Русе Медиа

Изкупната цена на свинското месо пада, а свиневъдите в Русенско определят ситуацията като критична.

След като свинекомплексите в региона успяха да се възстановиха изненадващо бързо от африканската чума, сега са изправени пред необходимостта да намаляват поголовието, за да сведат загубите си в края на годината до 1 млн.лв. вместо да загубят 3-5 млн.лв.

Цените на свинското месо – и на живите прасета, и на трупното месо падат и ние продаваме вече под себестойност дълго време. За съжаление цената е около 2-2,10 лв. на кг живо кланично тегло без ДДС, а пък средната себестойност е около 2,30 лв., което означава, че на кг кланично тегло ние губим по 30 стотинки. Същевременно цените на зърното се вдигат, а 60-70 процента от себестойността на живите прасета е зърно. Смятам, че държавата, след като години наред даваше милиарди на сектора на зърнопроизводителите, е време да помисли и за нашия бранш, защото ние така трудно ще оцелеем. Те получават субсидия, пък ние купуваме зърно на пазарни и над пазарни цени, което е голям абсурд“, казва пред камерата на Русе Медиа изпълнителният директор на „Свинекомплекс Голямо ВрановоВихрен Димитров.

Въпреки че изкупните цени падат, това не се отразява на крайния потребител. „Извиват ни ръцете т.нар.модерни търговци, защото има огромен дисбаланс в търговията и те диктуват условията. В момента не повече от 37% от цената остават за производителя. Останалото отива във веригите и къде ли не, но не и при нас. Като отидете и видите цените на дребно на свинско месо, не са паднали. Всички цени се вдигат, поскъпва токът, а пък изкупните цени вървят надолу“, коментира Вихрен Димитров.

Европейският съюз не помага особено на сектора, още повече, че там има свръхпроизводство на свинско месо и износът почти е невъзможен. Опитите да се излезе на азиатските пазари засега буксуват. „Китай в момента не внася от ЕС и всичкият този излишък, който няма къде да се продаде, срива цените. Ние от дълго време искаме да изнасяме за Виетнам, за Китай, но там икономиките са по-различни и това се решава на държавно ниво. Много пъти сме говорили с Министерството на земеделието, направили ли са постъпки до китайското правителство да продаваме, защото това отнема време. Така че ситуацията дългосрочно може и да е ок, но краткосрочно е много тежка“, казва още Вихрен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари