София Филм Фест в Русе

0

На 16 октомври 2014 г. в Голяма зала на Доходно здание ще бъде открито петото издание на София Филм Фест в Русе, което се провежда в рамките на Есенния салон на изкуствата и културата 2014 и е част от кампанията „Русе – град на свободния дух”. Събитието се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе, с подкрепата на Национален Филмов Център и програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

Стартът на петото издание на фестивала в Русе ще бъде даден от 18:30 ч. с прожекция на един от най-новите български филми „Последните черноморски пирати”, който ще бъде представен лично от операторите на филма – Орлин Руевски и Иван Николов. Премиерата на филма се състоя в рамките на 18. София Филм Фест през март, където получава и наградата на фестивалната публика. Това далеч не е единственото отличие, което лентата получава. Филмът е носител на наградата на ФИПРЕССИ в Краков ’13, както и на Голямата награда за най-добър документален филм на фестивала в Ереван ’13, обявен е и за най-добър документален филм на фестивала Let’s CEE МФФ, Виена ’13.

Последните черноморски пирати обитават недостъпен плаж, преживяват с неясни средства и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Вече 20 години капитан Иван-Джака и неговият екипаж търсят съкровището, скрито в залива на Карадере. Но те не са сами. Някой друг е надушил съкровището. Когато новините за неизбежния сблъсък достигат пиратския оазис, той започва да се разпада. Съмнения разяждат доверието, конфликти тлеят, напрежението ескалира. Така се ражда една съвременна трагикомедия за съкровищата, които търсим, и тези, които намираме.

В деня на откриването, любителите на киното ще имат възможност да гледат и филма „Великата красота”. Прожекцията на най-новата творба на италианския киномайстор Паоло Сорентино е с начален час 20:30. Филмът носещ поетичното име „Великата красота” е отличен с  „Оскар” и „Златен глобус” за най-добър чуждоезичен филм, а през декември 2013 беше избран и за най-добър филм на Европейските филмови награди, където получи и признание за режисьорската работа на Сорентино, и за актьорското превъплъщение на Тони Сервило. Творбата има още десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за Златна палма от Кан 2013.

Джеп Гамбардела е изискан италианец отвъд средната възраст, живее в Рим, автор е на един роман-бестселър, издаден преди доста години, води удобен живот, списва колонка за култура и харесва бляскави партита. Такова е и празненството по случай 65-ия му рожден ден, а след това той потегля из улиците на вечния, невъобразимо красив град, за да се срещне с различни персонажи, да си спомни моменти от живота, да си даде сметка истинско ли е всичко около него.

Филмовите прожекции от София Филм Фест ще бъдат в Доходното здание, а входа е свободен за всички желаещи да се насладят на  филмовата програма!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари