Смятате ли, че Турция е заплаха за България?!

0
Посланикът на Турция: България не знае нищо за тероризма
Посланикът на Турция: България не знае нищо за тероризма Видео: Нова телевизия

Би било жалко, ако Европа избута Турция настрани, благодарение на грешна политика и арогантност.

Това заяви посланикът на Турция у нас Сюлейман Гьокче. Пред Нова телевизия той коментира резултатите от референдума в южната ни съседка и двустранните отношения с България.

"Не е добре да се напада вашият приятел, съсед и партньор. Смятате ли, че Турция е заплаха за България?! Категорично - не е", каза Гьокче, запитан за изказване на президента Румен Радев по време на предизборната кампания у нас.

"Турция не се намесва във вътрешните работи на която и да е страна. Тези твърдения са манипулативни. Ако говорите за национална сигурност и заплахи, нека да говорим за тероризъм. България не знае нищо за тероризма и се надявам никога да не разбере. В Турция имаме многоо на брой терористични заплахи. ПКК е терористична огранизация. Никой от членовете на ПКК, за които е имало искане да бъдат депортирани, не се е случило", заяви още посланикът.

На въпрос дали Турция подкрепя ДОСТ на Лютви Местан, той отговори отрицателно. Гьокче отрече да знае дали почетният председател на ДПС Ахмед Доган има забрана да влиза в Турция. Той каза също, че не е разбрал писмото му по повод бъдещето на южната ни съседка.

"Нивото на образование и интелектуалният ми капацитет не ми позволяват да разбера този в философски трактат", отбеляза Гьокче.

По време на телевизионното си участие посланикът многократно призова да се говори разумно и да не се поддаваме на популизма, насочен срещу Турция. Във връзка с двустранните ни отношение, той продължи да настоява, че Турция генерира мирни връзки със съседите си. На въпрос какви ще са отношенията с бъдещия български премиер, Гьокче каза:

"Демонстрирайте лидерство. Недейте да следвате популистки натиск. Истинските въпроси, които вълнуват българските граждани, са много различни. Оценяваме и подкрепяме просперитета на вашата страна. Обичаме България".

Сюлейман Гьокче говори и за референдума в Турция.

"Разликата в гласовете беше много малка, което е напълно нормално в такива важни референдуми, както беше с Брекзит. Мисля, че беше успешен и съм доста несъгласен с критиките, че не е бил честен", коментира той.

Гьокче не приема твърденията, че Ердоган е диктатор и с референдума му се дава още власт. Отрече да има гонения и срещу журналисти.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари