Ако Реджеп Ердоган спечели референдума ще започне война

2
Това е опасно не само за България, но и за Европа
Това е опасно не само за България, но и за Европа

Ако референдумът в Турция бъде спечелен от президента Реджеп Ердоган и той си осигури още по-големи правомощия, ще започне кюрдско-турска война.

Според мен до 3 години след това ще се образува нова независими държава – Кюрдистан, която ще вземе територии от Сирия, Турция и Ирак. Това заяви пред Нова телевизия бившият главен мюфтия на България и настоящ председател на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев, пише Дневник.

По думите му кюрдите в Турция са около 18 млн. и със сигурност ще поискат създаването на своя държава. Тогава голяма част от населението, което живее на територията, на която ще се водят бъдещите военни действия, ще предпочете живота в Европа и ще достигнат до българо-турската граница.

"Разбирате ли какво може да дойде на нашата граница. Това е опасно не само за България, но и за Европа", добави Генджев.

Той каза още, че преди няколко дни е говорил с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който също изразил притесненията си от предстоящия референдум и евентуалната победа на Ердоган на него. Според Генджев Доган бил "изключително загрижен" за бъдещето на региона.

Подобно мнение изрази пред Нова телевизия и бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова. Тя обяви, че очаква територията на Сирия да бъде разделена от няколко държави, като в битката за земя можело да се включат и кюрдите. По думите ѝ те могат да получат подкрепа от САЩ в опита на американците да намерят нов съюзник в размирния регион.

Поптодорова, която от близо месец е част от Атлантическия клуб в България, уточни, че не очаква да има военен конфликт между САЩ и Русия. Според нея и двете страни са изморени от войни през последните години, а в Русия предстояли президентски избори, като това било приоритет номер едно на властта.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари