След удавените деца в Янтра, закриват дома за деца

1
А докато това бъде сторено, прокуратурата започва спешна проверка
А докато това бъде сторено, прокуратурата започва спешна проверка Видео: Нова Телевизия

Прокуратурата започва проверка на дома за деца, лишени от родителска грижа във Велико Търново.

Както знаете двама от възпитаниците на дома се удавиха в река Янтра в събота.

Рано тази сутрин беше намерено и второто удавено в река Янтра момче. Тялото на 14-годишният Мартин е открито близо до района, където вчера беше намерен и трупа на неговия приятел Митко. Близо 48 часа продължи акцията по издирването на телата на двете момчета, които в събота са влезли да се къпят в мътната река, съобщава Нова Телевизия.

В спасителна акция се включиха над 10 специализирани екипа - водолази, пожарна и полиция.
„Тази сутрин бяха възобновени действията по вода, а иначе не сме спирали от събота от 14 часа. Детето е било намерено тази сутрин в 8 часа между дървета и дънери и по всяка вероятност затова не е било открито и вчера”, обясни комисар Красимир Кръстев – началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. 

След трагедията директорката на дома „Пеню и Мария Велкови“ заяви, че децата са били инструктирани за рисковете от къпането в реката.

„Естествено, че това е една огромна трагедия, аз го преживявам изключително тежко, както го преживява родител, защото ние се грижим за тези деца, ние ги усещаме като свои. Не можем да затворим дома”, казва Ганка Григорова – директор „Пеню и Мария Велкови“ гр. Велико Търново. 

Близките на 14-годишния Мартин обвиняват за трагедията директорката на дома.

„Григорова е виновна. Тя е за всичко виновна по принцип, не спазва правилата като хората. Искам да се прибера, по-добре да съм си в къщи, отколкото при нея! Тя все едно е убийца, кара децата да се чувстват гадно”, казва Дамян, брат на загиналия Мартин. 

„Те се водят закрила на детето. Защо не ми закриляха детето? Вземаха го живо и здраво, защо ми го връщат умряло?”, питаше Румен Маринов, пастрок на Мартин. 

От дирекция „Социално подпомагане” започват спешна проверка на дома.

До този момент не е имало пропуски, нееднократно са правен проверки. За съжаление е трагичен инцидент, никой не е застрахован. Няма как до всяко дете да се постави възпитател, за да следи къде ходят, какво правят”, коментира Анжела Досева – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане“, гр. Велико Търново. 

Изчезналият във водите на Янтра Мартин е една жертвите на педофила Пол Ренаф. Преди три години британецът беше осъден за блудства с Мартин и брат му Дамян. Родителите им сами ги пращали при чужденеца срещу щедра отплата. Именно след скандалния случай децата бяха отнети от родителите им и изпратени в институция. 

На 1 юли домът за деца лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови“ ще бъде закрит, а всички 29 деца ще бъдат настанени в два центъра от семеен тип.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари