Северна Корея разруши ядрения си полигон

0

Северна Корея каза, че е разрушила днес ядрения си полигон в присъствието на чуждестранни журналисти, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Полигонът "Пунгери" се намира дълбоко под планина в рядко населената североизточна част на страната. Решението на Севера да закрие този обект е смятано за жест на добра воля от страна на севернокорейския лидер Ким Чен-ун преди планираната среща с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Преди месец Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити. На 21 април севернокорейският лидер заяви, че страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети.  

Дни по-късно лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун даде съгласие за проверка на севернокорейския ядрен полигон от американски инспектори, съобщава агенция Блумбърг, предаде ТАСС.

Ким аргументира този драматичен обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. "Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия", аргументира решението той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари