Съюзът на журналистите поиска оставката на ръководството на БНР

0
Съюзът на българските журналисти (СБЖ) поиска оставката на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов
Съюзът на българските журналисти (СБЖ) поиска оставката на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) поиска оставката на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

В писмо, разпространено до медиите, от съсловната организация подчертават, че искането им е "във връзка с извършените груби административни нарушения, накърняващи свободата на словото, националната сигурност и изпълнението на лиценза на програма "Хоризонт".

От СБЖ искат също така Съветът за електронни медии (СЕМ) да освободи от длъжност и членовете на Управителния съвет на БНР, тъй като радиото било в "безпрецедентна криза".

"Доказателства за това са: свалянето от ефир на дългогодишната радиожурналистка Силвия Великова – утвърден и неоспорим експерт в отразяването на правната проблематика, петчасовото преустановяване на излъчването на "Хоризонт" в националния радиоефир на 13-и септември, оставянето на националната радиопрограма без оперативно ръководство в момента", пише още в становището на СБЖ.

Според съсловната организация всичко случващо се в БНР през последните дни било "ясно доказателство за посегателство срещу свободата на словото". От СБЖ припомнят и част от биографията на техническия директор на медията Пламен Костов, който е разследван за престъпление по служба, тъй като отговорността за решението за спирането на програмата е негова.

"Генералният директор на БНР носи пряка вина за назначаването на висока ръководна позиция на човек без никакъв административен опит. За технически директор Светослав Костов си е избрал човек, компрометиран още по времето на премиера Иван Костов като проводник на напрежение в БНР, тогава в качеството му на административен директор, подменил новинарските екипи и прехвърлил сигнала към друго студио, за да елиминира гласа на новинарите от "Хоризонт". Сега Пламен Костов е главен заподозрян за спирането на излъчването на "Хоризонт", но в никакъв случай той не е действал сам! Този път "главанаците" жестоко се издъниха и лъснаха отвратителните методи, с които овластени фактори се опитват да пресират медиите, когато те не желаят да играят по свирката им.", пишат още журналистите.

Според тях, ако фактите около случая не се изяснят, а "имената на задкулисните поръчители не бъдат разобличени и те не понесат своето наказание, в българската медийна среда ще продължи да властва уродливото "телефонно" право и ще бъде убита надеждата на милиони българи за реална демократична промяна".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари