САЩ се готви за приближаващия ураган Дориан

1
Синоптици предвиждат бурята да удари сушата в централната част на Флорида
Синоптици предвиждат бурята да удари сушата в централната част на Флорида

Губернаторът на американския щат Флорида Рон ДеСантис призова жителите да следят внимателно новините около наближаващия източното крайбрежие на САЩ ураган Дориан.

Синоптици предвиждат бурята да удари сушата в централната част на Флорида късно понеделник или в ранните часове във вторник - когато е краят на дългия уикенд по отбелязването на Деня на труда.

Към момента няма посочени области, които ще са обект на задължителна евакуация, но по време на брифинг в петък ДеСантис заяви, че жителите ще изложат живота си на риск, ако не се съобразяват с издадени заповеди за евакуация.

Дориан постепенно увеличава своя интензитет и прогнозата е да достигне категория 4 със скорост на ветровете от около 220 км/ч.

Очакванията са за зловещи картини, макар и да не се знае къде точно ще удари. Към момента като най-застрашени се посочват Флорида и северозападната част на Бахамите. Там се готвят за мощни ветрове и приливни вълни от астрономически пропорции, които могат да доведат до катастрофални последствия.

Прогнозите за намаляване скоростта на придвижване на Дориан добавят още една причина за притеснение, тъй като това увеличава риска въздушната маса да се задържи над Флорида за повече от два дни.

Властите подчертават, че жителите по пътя на бурята трябва да се запасят с храна и вода за период от поне една седмица и да изготвят план за временен престой далеч от брега. По медиите се отправят апели гражданите да не забравят за възрастните и за хората, които имат нужда от помощ.

Ако Дориан удари брега като категория 4 ще се превърне в най-силния след урагана Андрю през 1992-ра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари