Санирането на 70 блока в Русе е под въпрос

0
Собствениците на жилищата може да се наложи да доплащат за "безплатното" саниране
Собствениците на жилищата може да се наложи да доплащат за "безплатното" саниране Видео: БНТ

Близо 70 жилищни многофамилни блока в Русе, които са кандидатствали по Националната програма за енергийна ефективност и имат изрядни документи, са с неясно бъдеще дали ще бъдат безплатно санирани.

Причината е, че от министерството на регионалното развитие подготвят нови правила на програмата, като има вариант дейностите да се дофинансират от собствениците, предаде БНТ.

Поради изразходване на осигуреното финансиране на Националната програма, още в началото на миналата година община Русе прекрати приема на документи от сдруженията. Дотогава са били сключени договори за 67 жилищни блока и документите им – изпратени към Банката за развитие. И досега обаче оттам няма отговор дали ще има средства за обновяването им.

Никола Кибритев – директор на Дирекция „Европейско развитие”: При евентуално продължаване по същите правила, ние сме готови. Ако обаче правилата се изменят, тогава най-вероятно ще трябва по новите правила да се кандидатства или може би да се направи някакво изменение в документите, които вече са подадени. Обсъждат се варианти дали да бъде със съфинансиране, без съфинансиране, дали да бъде друг гъвкав механизъм.”

Един от тези блокове е 8-етажният „Иван Дечев”. Собствениците са притеснени дали изобщо ще може сградата, която е с 9 входа, да бъде санирана. Борислав Тодоров разказва колко трудно са успели да стигнат до подаване на документите.

Борислав Тодоров: Направихме две сдружения, затова даже изостанахме заради това, че хората не са много наясно, а сега ако трябва да си бръкнат в джоба…Трябва да ви кажа, че има много пенсионери, които абсурд да се съгласят да подновят сдружението."

В момента в Русе се санират 27 жилищни блока. А само панелните сгради, които имат нужда от обновяване, са близо 340. Собствениците и общината са в очакване на новите правила на националната програма.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари